Voor een preciezere toediening van korrelvormige startmeststoffen tijdens het zaaien ontwikkelde Kverneland een nieuwe techniek die het bedrijf Pudama noemt. Doordat kunstmest heel precies net naast en onder de zaden wordt gelegd, kan de plant er optimaal van profiteren. Het systeem kan worden geleverd op de Optima SX getrokken zaaimachine, en vanaf 2025 ook op de Optima F gedragen precisiezaaimachine met elektrisch aangedreven zaaischijven.
Deze machine is veel interessanter voor de Benelux. Het Geoseed-systeem dat daarop zit zorgt er automatisch voor dat zaden in naastliggende rijen op de juiste positie ten opzichte van elkaar belanden.
Heel precies mais zaaien en rijenbemesting toedienen met Kverneland Optima F
“Het is een ontwikkeling die rechtstreeks voortvloeit uit de praktijk”, zegt Rick de Groot over Pudama. De Groot is productmanager Benelux bij Kverneland Group in Dronten. “Kverneland heeft de universiteit in Keulen gevraagd te onderzoeken wat de belangrijkste knelpunten zijn bij de teelt van snijmais. Daaruit kwamen de plaatsing en de hoeveelheid kunstmest die als startmeststof wordt toegediend als sterkste naar voren. Als je namelijk met minder startmeststof dezelfde opbrengst en hoeveelheid zetmeel kunt garanderen, kun je de bespaarde kunstmest indien nodig op een ander moment of elders op je bedrijf toedienen.”
Op basis van het onderzoek van de Keulse universiteit heeft Kverneland in haar fabriek in het Duitse Soest een systeem ontwikkeld dat de startmeststof niet langer in een onafgebroken strook of band naast en onder de maiszaden aflegt, maar puntsgewijs naast en onder de zaden. “Het gedeelte waar dan geen kunstmest meer komt heeft geen invloed op de uiteindelijke opbrengst, zo blijkt uit het onderzoek van de universiteit van Keulen. Terwijl je wel 25 procent kunstmest bespaart die je eventueel later of elders in kunt zetten. Dankzij een pneumatisch klep die 25 keer per seconde schakelt en een trechtervormig borsteltje in de kunstmestkouter kunnen we de kunstmest puntsgewijs toedienen in combinatie met een SX zaairij”, vertelt De Groot.
Verlies en uitspoeling voorkomen
Met Pudama worden kunstmestkorrels zodanig neergelegd dat de wortels van het gewas de voedingsstoffen kunnen bereiken. Het gewas profiteert er dus optimaal van en uitspoeling van kostbare meststoffen wordt voorkomen. Zo kan op kunstmest worden bespaard of kan de beschikbare bemestingsruimte worden ingezet in grasland.
Ook heel precies mais zaaien
Pudama kan vanaf 2025 worden geleverd op de Kverneland Optima F-precisiezaaimachine die geschikt is voor het zaaien van verschillende gewassen, waar mais een belangrijke van is. Een machine die inmiddels twintig jaar op de markt is. Deze machine heeft elektrisch aangedreven zaaischijven. Dit maakt ook gebruik van Geoseed mogelijk. Dit systeem zorgt er automatisch voor dat zaden in naastliggende rijen op de juiste positie ten opzichte van elkaar belanden.
Geoseed niveau 1 zorgt binnen de werkbreedte voor een driehoeks- of vierkantsverband. Bij Geoseed niveau 2 synchroniseert de techniek ook het gekozen verband met de eerstvolgende werkgang. Dit doet de zaaimachine door de stand van de motor van elke zaaischijf te onthouden. Voor elke werkgang opnieuw en daarmee ook voor het gehele perceel met uitzondering van de (eventuele) kopakkers. Een voorwaarde hiervoor is wel dat je geen werkgangen overslaat. Dankzij Geoseed 2 kun je afhankelijk van de zaai- en rijafstand ook dwars op de zaairichting en diagonaal schoffelen.
Kijk voor meer informatie op nl.kverneland.com.
Tekst: René Koerhuis en Gerben Hofman
Beeld: René Koerhuis, Seppe Deckx en Kverneland Group
Het hele artikel, thuis op de mat?
Nog geen abonnement op vakblad Melkveebedrijf maar wil je deze wel thuis op de mat ontvangen?
Met een abonnement op vakblad Melkveebedrijf ontvangt je elf keer per jaar het laatste nieuws. Elke editie heeft een nieuw, toepasselijk thema. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. Daarmee maak je kennis met ervaringen, toekomstvisies, vakmanschap en management van mede-melkveehouders.
Shop hiernaast direct een jaarabonnement of ga naar melkveebedrijf.be/abonneren voor alle mogelijkheden.