In 2022 zal de Chinese rauwe melkproductie naar verwachting 39,65 miljoen ton bereiken dankzij een grotere melkveestapel en efficiëntere productie. Verwacht wordt dat de heropleving na Covid-19 en overheidsbeperkingen, zoals lockdowns, gevolgen hebben voor de distributie en het gebruik van zuivel en zuivelproducten.
Meer houdbare melk en boter geproduceerd
Van zuivelverwerkers wordt verwacht dat ze de productie van volle melkpoeder uit rauwe melk verhogen om verliezen te beperken. De boterimport zal toenemen ten opzichte van 2021 door de vraag in de bakkerijsector, zo wordt verwacht.
Ook de import van houdbare consumptiemelk zal stijgen omdat steeds meer consumenten houdbare producten willen. De invoer van volle melkpoeder, magere melkpoeder en kaas zal in 2022 vermoedelijk lager zal zijn.
Chinezen drinken meer melk
Het verbruik van melk is in 2021 met 10,6 procent gestegen tot 14,6 kg. Ter vergelijking, in Nederland werd in 2020 per capita 41,8 kg melk geconsumeerd en in België 42,1 liter. De stijging van de melkproductie in China komt vooral omdat de consument steeds meer te besteden heeft. Dat meldt de Dairy Association of China. Gemiddeld gaf de Chinese consument 3.674 Amerikaanse dollars uit aan zuivelproducten in 2021, 13,6 procent meer dan in 2020.
Je hebt zojuist een deel van een artikel uit het vakblad Melkveebedrijf gelezen. Meer van dit, thuis op de mat?