Duitsers zijn vorig jaar minder melk gaan drinken. Met een totaal van 47,8 kilo per persoon daalde de consumptie naar het laagste niveau sinds 1991. Dat blijkt uit cijfers van de Duitse overheidsinstantie van Landbouw en Voeding BLE (Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung).
Er wordt vooral minder halfvolle en magere melk gedronken. De consumptie van volle melk schommelt rond de 26 kilo per persoon.
Productie consumptiemelk
De Duitse zuivelconcerns produceerden vorig jaar 4,4 miljoen ton consumptiemelk van in totaal 32 miljoen ton koemelk. Het aandeel biologisch geproduceerde melk lag in 2021 met 1,3 miljoen ton zo’n 2,6 procent hoger. De zelfvoorzieningsgraad van biologische melk bleef met 112 procent gelijk.
Productie boter en melkvet
De productie van boter en melkvet daalde met 7 procent naar 471.100 ton. De consumptie van boter en melkvet zakte met 200 gram naar 6,1 kilo per persoon. De productie van kaas nam met 2,67 miljoen ton toe, 1 procent meer dan in 2020.
Hoeveel melk consumeren de Duitsers zelf?
Het verbruik per hoofd van de bevolking bleef met 25,3 kilo gelijk. De kaasexport steeg met bijna 3 procent naar 1,36 miljoen ton.
Je hebt zojuist een deel van een artikel uit het vakblad Melkveebedrijf gelezen. Meer van dit, thuis op de mat?