“Hooimelk is een Oostenrijks succesverhaal. Het beschermt het klimaat, beschermt de bodem en bevordert de biodiversiteit. De hoge deelname aan de vrijwillige hooilandbouwmaatregel onderstreept het feit dat het programma werkt”, concludeert de Oostenrijkse landbouwminister Norbert Totschnig.
Hooimelk in Oostenrijk
“Vorig jaar bracht hooimelk de lokale boeren een meerwaarde in de melkprijs van 25 miljoen euro, de afgelopen vijf jaar was dat in totaal 139 miljoen euro. Hooimelk stelt de kleinschalige landbouw veilig en houdt de alpenweiden in stand”, zegt de minister. Ongeveer 90 procent van de hooimelkbedrijven bevindt zich in het berggebied.
“Onze hooimelkboeren staan voor traditie, kwaliteit en duurzaamheid. Hooimelk smaakt niet alleen lekker, het maakt ook deel uit van onze Oostenrijkse identiteit”, vult Totschnig aan.
Hooimelk belangrijke bijdrage aan klimaatdoelstellingen
Karl Neuhofer, voorzitter van ARGE Heumilch Austria, voegt toe: “Met ons dagelijks werk leveren we een belangrijke bijdrage aan het behalen van de klimaatdoelstellingen. De reden is dat het blijvend grasland van de hooimelkboeren zeer soortenrijk is en de gronden een hoog humusgehalte hebben, wat veel koolstof bindt.”
Blijvend grasland goed voor koolstofopslag
In een recent onderzoek van het Centre for Global Change and Sustainability van de Universiteit voor Natuurlijke Hulpbronnen en Levenswetenschappen in Wenen kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat weiden en weilanden 196 ton koolstof per hectare opslaan in diepere bodemlagen. Blijvend grasland slaat daarom een vergelijkbare hoeveelheid koolstof op als de bosbodem.
Je hebt zojuist een deel van een artikel uit het vakblad Melkveebedrijf gelezen. Meer van dit, thuis op de mat?