Gedetailleerde klimaatscans op 146 Vlaamse melkveebedrijven tonen dat één liter melk samengaat met 0,99 kg CO2 equivalenten. Dat cijfer is het laagste van alle andere melkproducerende landen, zo klonk op een persbijeenkomst op melkveebedrijf Keereman in Oostkamp. De cijfers volgen uit een wereldwijde vergelijking van de ecologische voetafdruk van melk, uitgevoerd door ILVO, in het kader van het VLAIO-onderzoeksproject KLIMREK waar ook Boerenbond en MilkBE aan deelnam.
0,99 kg CO2 equivalenten
Van de 146 bedrijven die zijn doorgelicht met de klimaatscan variëren de voetafdrukken tussen 0,74 en 1,53 kg CO2 equivalenten per kilo meetmelk. Het gemiddelde bedraagt 0,99 kg CO2 equivalenten waarbij enterische emissies met 0,41 kg, aangekocht voeder met 0,28 kg, ruwvoederproductie met 0,15 kg en mestopslag en bewerking met 0,12 kg CO2 equivalenten de grootste onderdelen in de emissies vormen. De spreiding tussen de bedrijven toont dat verbeteringen mogelijk zijn maar dat daarbij een bedrijfsspecifieke aanpak nodig is.
KLIMREK bezit een digitale rekentool en klimaatconsulenten zijn opgeleid om op basis van de zwaktes en de sterktes van het bedrijf scenario’s uit te werken. Sleutelen aan het rantsoen van de koeien levert de grootste positieve klimaatimpact. Tot een tiende van de voetafdruk van melk uit Vlaanderen is zo weg te werken, aldus ILVO. Bierdraf, koolzaadschroot of speciale voedersupplementen aan de koeien geven, werkt methaan-remmend in de vertering. Overzeese soja vervangen door lokale eiwitbronnen, minder kunstmest strooien en omschakelen naar grasklaver levert extra klimaatwinst net als minder jongvee aanhouden.
KLIMREK breder uitrollen
De bedoeling is om het KLIMREK-project breder uit te rollen, zo kwam nog aan bod op de persbijeenkomst in Oostkamp. “Het KLIMREK-project is afgerond maar het werk is niet af”, zo klonk Joris Relaes, ILVO-directeur. “De scan en rekentool blijven ook in de toekomst up-to-date. Het plan is om dat ook in andere sectoren te gaan toepassen.” Volgens Jo Brouns, minister van landbouw, strekt het KLIMREK-project tot voorbeeld. “Het is belangrijk dat we vandaag onthouden dat we op een technologische manier heel veel kunnen bereiken. Iedere Vlaming wordt zich elke dag meer en meer bewust van duurzaamheid. Dan is het belangrijk voor de consument om te weten dat de Vlaamse melk ook de meest duurzame melk is in de winkel.”
Tekst: Annelies Debergh