Luc De Praeter uit Lembeke heeft iets met primeurs. Toen hij in 2017 overschakelde van traditioneel melken (via een visgraat melkstand) naar robotmelken, was hij de eerste in België die de Fullwood Packo M2erlin V2 installeerde. Nu in 2020 is hij opnieuw de eerste die het nieuwste type laserscanners TDS2 laat installeren op de melkrobots. “We houden van vernieuwing en we leren altijd bij”, verduidelijkt Luc. De resultaten met de nieuwe laser zijn positief: “Aansluiten gaat merkelijk sneller dan voorheen. Zelfs op een ongeschoren uier vindt de laser moeiteloos zijn weg naar de spenen. Mijn vader, die nog regelmatig helpt in het bedrijf, zet zich regelmatig met een stoel aan de robots om te genieten van de vlotte en aangename manier waarop het melken verloopt.”
Peggy, de vrouw van Luc, gaat nog uit werken maar helpt ook graag in het bedrijf. “Mij valt het vooral op hoeveel rustiger de koeien geworden zijn, sinds we overschakelden naar automatisch melken. We kunnen meestal de melkstand gewoon schoonspuiten zonder dat ze ervan schrikken. Misschien zijn ze rustiger omdat we zelf ook rustiger geworden zijn. Met het oude systeem waren we altijd gehaast en altijd aan het werk. Nu kunnen we ook in de namiddag al eens ergens naartoe. De robots hebben ons leven heel wat comfortabeler gemaakt. We spenderen minder tijd met melken maar kunnen nu veel meer bij de dieren zelf zijn. Zo lopen we heel regelmatig door de stal om te kijken of alles nog goed gaat. Daar hebben we nu de tijd voor. Ook de dieren lijken het beter te doen. Doordat de robot elke speen apart opvolgt en stopt met melken wanneer de melkgift van die speen stopt, hebben onze koeien minder last van uierontstekingen.”
“Een melkveebedrijf uitbaten, moet op een comfortabele manier kunnen. Voor mij zijn nieuwe technologie en een goeie service daarin erg belangrijk.”
Luc vult aan: “We laten onze vaarzen vier weken van tevoren in de stal, zodat ze kunnen wennen aan het ritme en de geluiden. Ze gaan dan nog niet in de melkrobot maar eens we daarmee starten, zijn ze de rest al gewoon. De eerste keer borstelen we niet voor, om hen niet te laten schrikken. Daarna loopt het bijna altijd vlot.” Luc volgt de melkingen op via de beheersoftware van de melkrobot. “Ik krijg bijvoorbeeld geregeld een lijst met koeien bij wie het melken langer duurde dan normaal. Dan kijk ik meteen naar de geleidbaarheid om eventuele uierontstekingen op te sporen.”
De koeien lopen vrij door de stal en dat vindt Luc prima. “Onze stal is zo ingedeeld dat koeien altijd een uitweg hebben en kunnen blijven circuleren. In de late namiddag zetten we de poorten open en kunnen ze naar buiten. Ondertussen maken wij de stal proper.”
Comfort en gemoedsrust
Het valt op dat Luc en zijn vrouw hun bedrijf echt vormgeven naar hun manier van leven. ‘Groot, groter, grootst’ is niet aan hen besteed. Ze willen een comfortabel bedrijf dat ze zelf kunnen blijven runnen, zonder personeel. Dat betekent dat ze weloverwogen keuzes maken die bij henzelf en hun bedrijf passen. “Robotmelken is wat duurder dan traditioneel melken maar je moet de voor- en nadelen goed afwegen en die keuzes maken die bij jou passen. Het voederen van de dieren, besteed ik bijvoorbeeld uit aan een loonwerker. Dat is waarschijnlijk niet de goedkoopste oplossing maar wel de efficiëntste. De loonwerker is stipt en kent zijn taak. Regelmaat is voor onze koeien belangrijk.”
Prima service en samenwerking
Luc is al sinds jaar en dag klant. Ook de traditionele melkstanden kwamen van Fullwood Packo. Luc legt uit: “Voor ons is service erg belangrijk. De verdeler van Fullwood Packo is dichtbij ons bedrijf gevestigd en levert een prima service, ook ‘s nachts.”
Luc en zijn vrouw helpen bovendien graag mee met het onderhoud en dat is geen probleem. Zo kunnen ze veel zaken zelf oplossen en moeten ze enkel beroep doen op de verdeler voor de meer complexe ingrepen. “Het is niet aangenaam wanneer er een installatie op je bedrijf staat waar je zelf niets van kent. We hebben al enorm veel geleerd door mee te werken tijdens de vaste onderhoudsbeurten, die 4 keer per jaar ingepland worden. In het begin lijkt het allemaal complex en ingewikkeld maar nu zijn we technisch veel beter onderlegd.”
Over de nieuwe scanners is Luc erg tevreden. “Ze werken veel sneller dan de vorige en ze zijn ook strakker afgewerkt waardoor het veel eenvoudiger is om ze schoon te maken.”
Het melkveebedrijf van Luc
-
Aantal melkkoeien: 106 stuks, eigen opfok
-
Fullwood Packo Technologie: 2 M2erlin robots (2017); software Crystal