Momenteel staat er bij de Hooibeekhoeve een stal met 52 ligplaatsen. In het verlengde van dit gebouw komt er een stal met 54 ligplaatsen. Ook de bestaande stal wordt verbouwd, na de ingebruikname van de nieuwe stal.
Op die manier zal de Hooibeekhoeve beschikken over twee identieke stallen waarin de koeien op dezelfde manier gehuisvest zijn. Proeven met twee identieke testgroepen worden dus mogelijk in de toekomst.
De Hooibeekhoeve heeft alvast een aantal onderzoekswensen op haar lijstje staan. Ilse Van Den Broeck licht toe: “We hebben momenteel een rietveld in gebruik. Dit zullen we uitbreiden naar een tweetrapssysteem dat het afvalwater van de conciërgewoning en de stallen zuivert.” Dit gezuiverd afvalwater zal gebruikt worden om de stallen en de machines proper te maken.
In de nieuwe stal voorziet de Hooibeekhoeve een aantal individuele voederbakken. De individuele ruwvoeropname van maximum acht koeien kan daarmee opgevolgd worden en nadien gerelateerd worden aan bijvoorbeeld de melkgift of –samenstelling. Deze volledig nieuwe opstelling in de nieuwe stal biedt zeker nieuwe onderzoeksmogelijkheden.
Voor het onderzoek op klauwverzorging zal er in de stallen een proefopstelling met een ontsmettend anolyte geplaatst worden. Het voordeel van dit product is dat het sterk ontsmettend is en ten opzichte van de traditionele producten, niet milieubelastend. Op die manier zoekt men naar alternatieven voor de klassieke klauwbaden.
Ook in verband met koecomfort staan er een aantal onderzoeken op stapel. De stal zal uitgerust zijn met een rubber anti-slib onderlaag onder de stroboxen, sneldrinkers en een modern ventilatie- en klimaatsysteem via ventilatoren met temperatuur- en luchtvochtigheidssensoren. Massageborstels en voldoende ligcomfort zijn eveneens voorzien. Om de stalrust zo min mogelijk te verstoren, wordt er in het gangpad een doorloopweegschaal voorzien.
Praktijkstal
Anders dan de nieuwe melkveestal van het ILVO, die vorig jaar ingehuldigd werd en in de eerste plaats een onderzoeksstal is, is deze nieuwe stal van de Hooibeekhoeve vooral een praktijk- en demonstratiestal. De onderzoeken zijn dan ook praktijkgericht. De melkveehouder die op bezoek komt, zal ook een aantal technieken in verschillende uitvoeringen kunnen bekijken om zich zo een beeld te vormen van de technieken voor zijn eigen bedrijf.
De nieuwe stal zal uitgerust zijn met twee melkrobots met stoomreiniging en melkmeting op kwartierniveau. Ook een automatisch melkanalysetoestel mag niet ontbreken. De Hooibeekhoeve vergelijkt op die manier de voor- en nadelen, en het kostenplaatje van automatisch melken en de opvolging die erbij hoort. Onderzoeken met weidegang zijn eveneens mogelijk.
Nog ter demonstratie worden er verschillende soorten emissiearme roosters geïnstalleerd. Op die manier kunnen de onderzoekers een aantal tests doen naar doorlaatbaarheid, emissiereductie, loopcomfort enzovoort. Dat zal de melkveehouder toelaten met eigen ogen te komen bekijken welke vloeren welke effecten hebben. Voor de PAS-regelgeving kan dit nog interessante gegevens opleveren.
Ten slotte zal ook de pocketvergister niet ontbreken op de Hooibeekhoeve. Deze zal dagelijks gevoed worden met drijfmest uit de nieuwe stal. De onderzoekers zullen bekijken wat de invloed is van rantsoen en andere factoren, op de kwaliteit van het digestaat en de gasproductie van de vergister.
Verloop van de bouwwerken
Het volledige project zal zo’n 1,5 miljoen euro kosten. In oktober starten de bouwwerken van de nieuwe stal. Zodra deze in het voorjaar af is, verhuizen de koeien van de oude naar de nieuwe stal. De oude stal wordt dan volledig gerenoveerd om de binneninrichting identiek aan de nieuwe stal te maken. In het najaar van 2016 wordt de infrastructuur volledig in gebruik genomen en kunt u de nieuwe infrastructuur gaan bekijken.