Van een bedrijf dat al enkele jaren in de top 10 van de ‘CRV hoogste bedrijfsgemiddelden’ staat, zou je misschien de allernieuwste snufjes en een hypermoderne stal verwachten. Dries Maenhout uit Poeke heeft daar zijn eigen idee over. Hij wil op een eenvoudige, ongedwongen manier zijn doelen behalen. “Onze melkveestal is gebouwd in 2013 en zit echt tegen zijn limiet aan: 90 dieren in productie voor 2 robots en een beperkt aantal voer- en ligplekken. Voor mij hoeft het niet flashy te zijn maar wel effectief en efficiënt. Gezonde en comfortabele koeien, de juiste tools, realistische data, bedrijfszekerheid, en voldoende variatie in mijn werk.”
De puntjes op de i
Het valt meteen op dat Dries zijn koeien goed kent. “Om te weten of het goed gaat met mijn dieren, zijn er een aantal zaken die ik constant in de gaten hou. Ik kijk eerst en vooral naar de mest. Als de darmen gezond zijn, is de koe gezond. Als daar iets scheelt, kijk ik naar de gehaltes vet, eiwit en ureum.” Via het rapport ‘hoogste melkproductie’ dat de Crystal robotsoftware genereert, ziet hij afwijkingen ten opzichte van de 24-uurs productie per koe en de gemiddelde 24-uurs productie van de laatste 10 dagen. Die data mogen niet te veel schommelen. Daarnaast volgt hij standaard het vet- en eiwitgehalte op. Maar Dries waarschuwt: “Met een robot kan je alles opvolgen en analyseren, tot in de kleinste details. Maar je moet voor jezelf bepalen welke data je belangrijk vindt, waartoe je ze zal gebruiken en je daar dan op focussen. En je moet je koeien kennen. Enkel voortgaan op cijfers, doe ik niet. Maar als je je koeien kent, zijn de data een welkome aanvulling om de puntjes op de i te zetten.”
De beste koeien zijn de koeien die vlekkeloos door het systeem lopen en die je nooit ziet verschijnen in de rapporten, vindt Dries. Want die doen het zoals het hoort, met weinig pieken en dalen. Die komen bijvoorbeeld elke 8 u. naar de robot. “Als die tussenmelktijd ineens op 12 u. staat, dan zal het systeem daar in eerste instantie geen probleem van maken maar dan weet ik wel dat er mogelijks een probleem is. Dat bedoel ik dus: het systeem en de data ondersteunen mij en vullen aan wat ik nog niet kan zien. Maar je eigen kennis van je koeien, blijft belangrijk.”
Topsporters
De rust in de stal valt op. De koeien voelen er zich duidelijk thuis en comfortabel. Al zijn er in elke stal wel rebellen die de regels willen herschrijven. “We hebben er eentje, een 100.000 l koe nota bene, die niet graag een gespannen uier heeft. Ze gaat dus geregeld aan het hek staan om naar de robot te kunnen. Maar het systeem laat dat maar om de 8 uur toe: de hekken draaien voor haar dan open richting stal. Deze koe vindt er dan niets beter op dan gewoon voor het hek te blijven staan en zo alle andere koeien in de wachtrij achter haar te zetten. Het is al eens gebeurd dat het systeem me ’s nachts alarmeert dat er een opstopping is bij de selectiepoort”, lacht Dries. Is hij dan geen voorstander van gestuurd koeverkeer? “Toch wel. Ik vind dat je beter een gestuurde koe en een vrije boer hebt dan een vrije koe en een gestuurde boer”, zegt Dries. “Wanneer een koe bijvoorbeeld 80% van de verwachte melk gegeven heeft, krijgt ze van het systeem een ‘OK’ en kan ze naar buiten. Maar wanneer het in de zomer te warm is, hebben de koeien daar geen zin in. Dan is het, onder andere door de ventilatoren, in de stal veel aangenamer. De koeien hebben ook de mogelijkheid om opnieuw in de stal te gaan liggen in plaats van naar buiten te gaan. Ze gaan liever ’s nachts naar buiten als het te warm is. Dan kom ik ’s morgens binnen en liggen bijna alle dieren buiten te genieten. Zalig.”
“Melkkoeien moeten elke dag een topprestatie leveren. Ik beschouw ze echt als topsporters. Dat betekent dus ook dat ze de beste verzorging en ondersteuning verdienen, anders kan je geen topprestaties leveren. Daarom werk ik zo veel mogelijk preventief.” Dries bespaart dus niet op voer, veeartskosten, vaccinatie enzovoort. De koeien hebben bijna nooit pootproblemen of een chronisch te hoog celgetal. “Maar ze hebben nu en dan wat lichtere probleempjes. Zoals een wielrenner, op het toppunt van zijn kunnen, met een verkoudheid uit de Ronde van Frankrijk moet stappen, zo zie je bij onze dieren de melkproductie soms dalen zonder dat ze echt ziek worden. Het blijft een dagelijkse zoektocht om ze gezond en gelukkig te houden.”
Elk jaar een stap vooruit
Continuïteit is belangrijk in de aanpak van Dries en Brenda. “Wat je goeddoet, moet je blijven goeddoen. Maar je moet ook constant blijven zoeken, kleine dingen bijstellen en verbeteren. Ik zal nooit berusten in de situatie. Elke winter wil ik 1 ding verbeteren. Afgelopen winter was dat de jongveeopfok. Zo blijf je vooruitgaan met kleine stapjes. En ik leer veel van anderen. Tenslotte moet je ook een portie geluk hebben.”
Brenda en Dries hebben nog toekomstplannen. “We willen de bestaande stal graag uitbreiden naar 6 rijen, zodat we ook aan de andere kant voerplaatsen en ligboxen kunnen bijmaken. Dat zal zeker positief zijn voor het comfort van de koeien maar ook voor het arbeidsgemak. We willen ook nog een nieuwe stal voor de droge koeien en we hebben nog plannen in de braadkippenhouderij.”
Dries en Fullwood Packo
Fullwood Packo ondersteunt de koeien van Dries al sinds jaar en dag. In het begin was dat met een conventionele melkstal, sinds 2013 schakelde Dries over naar robotmelken. De stappentellers en het managementsysteem leveren Dries die gegevens die hij nodig heeft om zijn management optimaal te kunnen voeren.
“Mijn motto: Ik wil beter, meer en gemakkelijker! En dat lukt me tot nog toe goed”, sluit Dries lachend af.
Het melkveebedrijf van Brenda en Dries
- Aantal melkkoeien
- 100 (90 in productie)
- Grond
- 55 ha (incl. 10 ha huiskavel)
- Jongvee
- Eigen jongveeopfok, 100 stuks
- Andere activiteiten
- 200 zeugen en 1.800 vleesvarkens, plannen in de braadkippenhouderij
- Kritieke kostprijs
- 27 à 28 cent
- Productie
- 1,4 miljoen kg (FrieslandCampina)
- 2 melkrobots Merlin Pro (2013 en 2015); managementsoftware Crystal en opvolging melkkwaliteit;
- Koeltank: gestart met 7.200 l tank, vervangen door tank van 15.000 l met ijswatertank die in de namiddag ijswater aanmaakt via de zonnepanelen, om de melk zo veel mogelijk te kunnen koelen met hernieuwbare energie
- 1,4 miljoen kg (FrieslandCampina)
- Fullwood Packo Technologie
- °2013: 69 ligboxen; gestuurd koeverkeer; diepstrooiselboxen (kalk-stro-water); 50 voerplaatsen; 1 melkrobot,
- °2015: tweede robot geplaatst
- Melkveestal:
- Aantal melkingen: 2,7 – 2,8