Stiftung Warentest heeft verse volle melk 28 keer getest – traditioneel geproduceerd en langer houdbaar, maar ook biologische melk, hooi- en weidemelk. Het resultaat mag er zijn: 18 producten kregen het testresultaat ‘goed’, zes zelfs zeer goed. De slechtste beoordeling? Een ‘voldoende’.
Volle melk getest
De biologische volle melk van Schwarzwaldmilch is de beste ambachtelijk geproduceerde melk . Als het gaat om producten met een langere houdbaarheid, lopen Aldi Tierwohl Weidemilch en biologische hooimelk van de Gläserne Molkerei voorop.
Bij zuivelproducten wordt onderscheid gemaakt tussen traditioneel geproduceerde en langer houdbare producten. De eerste wordt minder verhit dan melk die langer houdbaar is.
Weidemelk en hooimelk
De term ‘weidemelk’ is gebruikelijk voor de koeien minimaal 120 dagen per jaar zes uur per dag grazen. Wat ze nog meer eten is niet gereguleerd. ‘Weidemelk’ is niet wettelijk beschermd. ‘Heumilch’ (hooimelk) zegt daarentegen niets over hoe de koeien worden gehouden, maar veel over hoe ze gevoerd worden. Ze mogen alleen vers gras en hooi eten, en geen ingekuild gras. Dat proef je in de melk.
Biologische melk en hooimelk bevatten meer gezonde vetzuren dan andere, zo zeggen de testers. Hoe meer vers gras en hooi koeien eten, hoe meer omega-3-vetzuren de melk bevat.
Je hebt zojuist een deel van een artikel uit het vakblad Melkveebedrijf gelezen. Meer van dit, thuis op de mat?