Melkveehouder Marc De Boey gehuldigd als verdienstelijke Oost-Vlaming [VIDEO]

Op maandag 11 januari 2021 huldigde de Provincie Oost-Vlaanderen vier verdienstelijke Oost-Vlamingen. Onder hen Marc De Boey van IJshoeve De Boey in Sint-Gillis-Waas (Meerdonk).

Hij won de innovatieprijs van het Innovatiesteunpunt voor Landbouw en Platteland en kreeg de provinciale erkenning voor zijn ambitie om melk te produceren die beter verteerbaar is voor mensen met intolerantie voor melkeiwitten. Maar de ijshoeve is niet enkel daarom verdienstelijk. Er lopen verschillende projecten op de hoeve.

Marc De Boey: “Het was altijd al onze droom om de melkproductie van onze eigen koeien te verwerken tot ijs en andere producten. Die droom hebben we stap voor stap, over een termijn van vijf jaar, verwezenlijkt. Ook onze kinderen maken die droom nu mee waar.”

De familie De Boey was zich er al snel van bewust dat ze voor zichzelf een unieke positie moesten creëren, waarmee ze zich konden onderscheiden van de supermarkten en andere winkels. Ze bekwaamden zich in het ontwikkelen van een eigen smaak. Daar hoorde ook een fruitboomgaard bij waarvan de oogst verwerkt wordt in het ijs. “Dat maakt ons uniek want dat kan je in de gewone winkel niet vinden”, vertelt De Boey trots.

Maar dat is niet alles. De Boey kocht in het voorjaar samen met tien andere ondernemers een toeristisch treintje aan. Als de coronapandemie voorbij is, zal dat volop toeren door de streek. “2020 was trouwens een erg druk jaar voor ons, ondanks corona.” De familie is ook mede-oprichter van de ‘Smaak van Waas’, een streekproducteninitiatief dat 15 producten uit de streek aanbiedt, met steun van de provincie Oost-Vlaanderen.

De Boey merkte bij de uitbouw van zijn ijshoeve op dat sommige mensen niet van hun lekkere ijs kunnen genieten omdat ze melkintolerantie hebben. “Zo’n vier jaar geleden begon ik me te verdiepen in die problematiek en ontdekte dat Jersey-koeien melk produceren die beter verteerbaar is omdat zo’n 80 procent van hen het gen in zich heeft om A2A2-melk te produceren. We introduceerden die koeien op onze hoeve. Van de 100 koeien zijn er nu 17 Jerseys. Nu kunnen ook mensen met melkintolerantie genieten van een lekker ijsje bij ons.”

De ijshoeve plant dit jaar een grote campagne om hun melkproducten bekender te maken bij het grote publiek.

Bekijk hier de video IJshoeve De Boey

Bron: naar Hilde De Wachter – 12 januari 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *