De uitstoot van boeikasgassen, uitgedrukt in de carbon footprint, van melk is opnieuw gedaald. Tussen 2000 en 2010 werd er reeds een daling van de carbon footprint met 20 procent gerealiseerd. Op 5 jaar tijd, nl. tussen 2010 en 2015, daalde deze opnieuw met 9 procent.
De zuivelsector leverde ter zake dan ook heel wat inspanningen. “Het betreft o.a. een hoger gebruik van lokale eiwitbronnen, een toename van het gebruik van bijproducten uit de voedingsindustrie en een toename van de hernieuwbare energieproductie”, verklaarde dhr. Schevenels, voorzitter van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie tijdens zijn speech op de jaarvergadering van de beroepsfederatie.
In dezelfde nota beklemtoont de voorzitter nog dat uit een aantal recente studies blijkt dat voedingsmiddelen die goed scoren qua duurzaamheid niet steeds de producten zijn die we nodig hebben in een evenwichtig en gezond voedingspatroon. “Verder blijkt dat zuivelproducten goed scoren indien men tegelijkertijd wil voldoen én aan de normen inzake voedingswaarde en gezondheid én aan duurzaamheid. Verduurzaming van ons voedingspatroon is perfect mogelijk met het behoud van de huidige aanbevelingen inzake verbruik van zuivelproducten”, meent dhr. Schevenels.
Bron: Toespraak J.M. Schevenels, voorzitter BCZ, op de Algemene Jaarvergadering 2016.