Mini-KB IBR start vanaf 24 mei 2020

Zoals eerder meegedeeld kreeg half april 2020 meer dan 92 procent van alle Belgische rundveehouders het IBR-vrije statuut. Toch zijn extra wetgevende maatregelen nodig om het laatste gat naar 100 procent vrije bedrijven te dichten. Het zogenaamde mini-KB IBR gaat daarom vanaf zondag 24 mei 2020 van start.

Volgende wijzigingen worden van kracht:

Advertising
  • Voor alle bedrijven (uitgenomen I2-afmest) en voor elk verhandeld rund (ongeacht rechtstreeks/onrechtstreeks) wordt een tweede bloedonderzoek verplicht, dit 28 tot 50 dagen na aankomstdatum.
  • Op I2-bedrijven komt er een wijziging van de wettelijk bepaalde maximumleeftijd van vaccinatie: uiterlijk 6 maanden (in plaats van 10 maanden) bij primovaccinatie, uiterlijk 12 maanden (in plaats van 16 maanden) bij rappel/hyperimmunisatie.
    Let wel: op bepaalde bedrijven is vroeger vaccineren aangewezen, bespreek vaccinatie met uw bedrijfsdierenarts.
  • DGZ én de bedrijfsdierenartsen blijven begeleiding bieden voor de resterende probleembedrijven.
  • Op vrije bedrijven waar een risico vastgesteld is (bv. aankoop van een IBR-drager) of waar er een vermoeden is van een risico (bv. verkoop van een IBR-drager) zal DGZ met de bedrijfsdierenarts extra onderzoeken bepalen om zo snel mogelijk de infectiestatus van de vrije bedrijven na te gaan.
  • Als een bedrijf zijn vrij statuut verliest door insleep of omdat er een klinische IBR-uitbraak vastgesteld wordt, is het verplicht een risicoanalyse uit te voeren en kunnen contactbedrijven (weideloop, prijskampen, andere) mogelijk een opvolgingstest opgelegd krijgen.

Bron: naar de DGZ-nieuwsbrieven van 7 en 20 mei 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *