Nieuw KB BVD-bestrijding gepubliceerd

Op 10 oktober 2017 is een nieuwe versie van het koninklijk besluit betreffende de bestrijding van boviene virale diarree (BVD) verschenen. Voortaan moeten IPI’s, of BVD-dragers, binnen de 45 dagen na toekennen van het statuut afgevoerd moeten worden.

Bedrijven met IPI’s die langer dan 45 dagen aanwezig zijn, zullen volledig geblokkeerd worden. In afwachting van de afvoer van de IPI’s kan er dan geen enkel dier in de handel terechtkomen of naar het slachthuis gevoerd worden. Deze maatregel is van toepassing vanaf 20 oktober 2017.

Advertising

Ter herinnering:

  • Sinds 1 januari 2017 kunnen dieren met het statuut ‘BVD onbekend’ niet meer in de handel gebracht worden. Het nieuwe KB gaat nog een stap verder en verplicht de veehouders om alle dieren met het statuut ‘BVD onbekend’ te laten onderzoeken vóór 1 januari 2018. Vanaf die datum is het statuut “BVD onbekend” niet langer geldig.
  • Ongewijzigd moet elk IPI-verdacht dier binnen de 7 dagen bemonsterd worden.
  • Naast de dierstatuten voorziet het nieuwe KB nu ook een BVD-vrij bedrijfsstatuut. DGZ zal de veehouders die in aanmerking komen voor het BVD-vrij bedrijfsstatuut hierover in de loop van de komende maanden informeren.
  • Veehouders met IPI’s waarvan het statuut is toegekend vóór 20 oktober 2017, hebben tot 4 december 2017 de tijd om deze dieren te verwijderen van hun bedrijf.

Wilt u weten of er nog dieren met het statuut IPI of ‘BVD onbekend’ op uw beslag aanwezig zijn? Vraag dan in Veeportaal een lijst op met de BVD-statuten van alle dieren op uw bedrijf.

Hebt u vragen over BVD? Neem dan contact op met uw bedrijfsdierenarts of met de helpdesk van DGZ op tel. 078 05 05 23 of via e-mail naar helpdesk@dgz.be.

Bron: DGZ-nieuwsbrief – 13 oktober 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: