Nieuwe rassen Engels raaigras en voedererwt op de Belgische rassenlijst

Het nieuwe ras van Engels raaigras Matenga en het nieuwe ras voedererwt LG Agenta werden op de Belgische Rassenlijst opgenomen.

Het ILVO voerde vanaf 2015 de officiële proeven hiervoor uit in opdracht van het Vlaams Comité voor de samenstelling van de Nationale rassenlijst voor landbouwgewassen.

Advertising

Aanvrager en kweker van het Engels raaigras MATENGA is Noorddeutsche Pflanzenzucht. Het ras heeft de proevencyclus doorlopen onder de referentie: SLM 24233/04. Dit Engels raaigras is een tetraploïd van het vroege type.

MATENGA wordt toegelaten tot de Nationale rassenlijst op basis van de proeven die gelopen hebben van 2015 tot en met 2018. De veldproeven werden uitgevoerd in volgende landbouwstreken: zandleemstreek, zandstreek en kempen. De twee proevencycli werden uitgezaaid in de lente en verder drie jaar uitgebaat. Deze proefvelden werden uitsluitend gemaaid.

Voor de resultatentabel klik Resultaten Engels Raaigras MATENGA

LG AGENTA is de naam van het nieuwe ras voedererwt. Aanvrager en kweker is Limagrain Nederland. Het ras heeft aan de proeven 2017 en 2018 deelgenomen onder de referentie: CM073.

De veldproeven werden aangelegd op vier locaties: Merelbeke, Poperinge, Bassevelde en Gembloux. Het nieuwe ras is uitsluitend geschikt voor de vegetatieve oogst van de volledige plant.

Voor de resultatentabel klik Resultaten voedererwt AGNETA

Bron: Departement Landbouw en Visserij – 18 maart 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: