De nieuwste proefveldresultaten bevestigen: nieuwe maïsrassen zijn vroeger en beter

Nu ook de maïsproefvelden weer geoogst en beoordeeld zijn, worden de resultaten zichtbaar en kan de balans weer opgemaakt worden. Een belangrijk kenmerk van goede proeven en daarmee goede proefresultaten is de herhaling. Wanneer maïsrassen over meerdere jaren en locaties bij de verschillende proefveldinstanties onderzocht zijn en keer op keer op dezelfde positie in een lijst terug te vinden zijn, dan is er sprake van stabiliteit en betrouwbaarheid en zijn deze daarmee klaar voor de praktijk. Er kan gerust gesteld worden dat in een volgend jaar van onderzoek een resultaat van een ras, wat in de jaren daarvoor al onderzocht is, niet van haar bekende positie zal wijken. Is dit wel het geval, dan moet er kritisch gekeken worden naar de kwaliteit van de proefveldwerking of de omstandigheden waaronder de maïs gegroeid zijn.

Veredeling geeft vooruitgang
We hebben aan de ene kant te maken met betrouwbare maïsrassen als bijvoorbeeld MILLESIM, die zich ondertussen bewezen heeft in de markt. Anderzijds is er ook het resultaat van de jaarlijks terugkerende inspanning in de veredeling van nieuwe maïsrassen. Onder invloed van veranderende politieke (mestwetgeving) en klimatologische (extreem weer) omstandigheden, wordt er meer van gewassen waaronder maïs geëist.

Advertising

KWS BENELUX_KORRELMAIS_2016-2017_BROCHURE_BNL_DEF

Financieel rendement voorop
Telers die kiezen voor de nieuwste rassen, profiteren van de genetische vooruitgang van 1 – 2% per jaar. Hele mooie voorbeelden zijn nu de rassen STABIL, HAVELIO en BENEDICTIO, die zich onderscheiden in vroegrijpheid, opbrengst en kwaliteit, zowel als korrelmaïs maar ook als silomaïs. En daarnaast omwille van haar uitstekende landbouwkundige eigenschappen. Uiteindelijk is het belangrijk dat het financiële rendement voor de teler centraal staat. Daarom is het zo belangrijk om ieder jaar in de wintermaanden een weloverwogen keuze te maken voor het meest geschikte maïsras. Het juiste maïsras maakt, wanneer de teelt op orde is, het verschil. Het zijn de proefveldresultaten die de verschillen tonen.

 

Bron: KWS Benelux

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *