Nu ook Fairebel-boter verkrijgbaar

Het label Fairebel ‘de faire melk’, eerder al verkrijgbaar als melk, roomijs en kazen, dekt nu ook een ‘eerlijke boter’. Die stelde de coöperatieve vereniging Faircoop op 18 april 2018 voor in de Melkerij Olympia te Herne waar ze geproduceerd wordt.

Het luidt dat de Fairebel-boter lokaal is, versta van 100 procent Belgische melk wordt gemaakt. Feit is dat de Melkerij Olympia haar melk ophaalt bij 180 Belgische producenten in een straal van 60 kilometer rond haar productiesite te Herfelingen (Vlaams-Brabant).

Advertising

Verder lezen we dat de Fairebel-boter ‘de producenten respecteert en hen faire werkomstandigheden garandeert’. Uit eerdere contacten weten we dat er voor elke liter Fairebel inderdaad 10 cent extra naar de boer gaat.

De ‘eerlijke boter’ wordt tevens geproduceerd met weidemelk. De leden-melkboeren engageren zich om hun koeien te laten grazen in de weide tijdens minstens 6 uur per dag en 120 dagen per jaar.

Ten slotte luidt het ook dat de boter ‘op ambachtelijke wijze, zoals op de boerderij’ geproduceerd wordt. “De melk wordt dagelijks afgeroomd, op ambachtelijke wijze, van een ultraverse room”, aldus werd beklemtoond.

In 2009 opgericht verkocht Faircoop afgelopen jaar 2017 naar verluidt 9,3 miljoen liter melk. De coöperatieve verenigt naar eigen zeggen ‘ongeveer 500 leden’ producenten en intussen ‘meer dan 1.000 leden verbruikers’.

“Onze opdracht beoogt een melkprijs te garanderen die de productiekosten dekt met inbegrip van een fatsoenlijk inkomen en zo de familiale boerderijen te redden”, liet voorzitter Erwin Schoepges noteren.

“We hebben besloten om hand in hand met Fairebel de eerlijke melk te werken want we delen dezelfde waarden: de Belgische landbouw ondersteunen en een eerlijk inkomen voor alle spelers van de productieketen”, verklaarde Luc Van Impe, afgevaardigd bestuurder van het zuivelbedrijf Olympia van zijn kant.

Sinds de start in 2009 zijn de producten in diverse grootwarenhuizen verkrijgbaar. Het gamma wordt gestaag uitgebreid. Gestart met de halfvolle drinkmelk, kwamen er ook de chocomelkjes aan met een volle smaak, later de zachte grasmelkkaas, de authentieke volle melk, de ijskreem en nu ook dus ook boter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *