Afgelopen week bevestigde de Hoge Gezondheidsraad (HGR) dat melk en zuivelproducten een plaats verdienen in een duurzaam voedingspatroon. Meer zelfs, op basis van de nieuwste inzichten inzake gezonde voeding en duurzaamheid beveelt de HGR een verhoging van het verbruik van melk en zuivelproducten aan.
In een nieuw advies raadt de Hoge Gezondheidsraad aan tussen de 250 en 500 ml melk en melkproducten per dag te consumeren. Een té lage melkconsumptie wordt immers als risicofactor geïdentificeerd voor voeding gerelateerde gezondheidsproblemen. Het rapport verwijst naar de Nederlandse Gezondheidsraad die stelt dat de consumptie van zuivel samenhangt met een lager risico op darmkanker en de consumptie van yoghurt met een lager risico op diabetes.
“Volgens de meest recente beschikbare gegevens consumeert de Belg gemiddeld 177 gram melk en zuivelproducten per dag. De aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad staan met andere woorden gelijk aan een verdubbeling van de huidige consumptie”, stelt Renaat Debergh van de Belgische Confederatie voor de Zuivelindustrie (BCZ) in een reactie.
In het advies van de HGR staan niet langer de afzonderlijke nutriënten, maar wel de effecten van voedingsmiddelen centraal. Steeds vaker verschuift de focus van voedingsonderzoek van nutriënten naar voedingsmiddelen. “Niet onlogisch”, argumenteert Debergh. “We eten immers geen afzonderlijke nutriënten, maar wel voedingsmiddelen: we consumeren geen calcium, maar drinken melk. Als Federatie van Zuivelverwerkers zijn wij erg tevreden met de focus van de Hoge Gezondheidsraad op voedingsmiddelen. De gezondheidseffecten van voedingsmiddelen als geheel blijken vaak verschillend te zijn van die van de nutriënten die ze bevatten. Zo is wetenschappelijk bevestigd dat het gezondheidseffect van kaas beter is dan de afzonderlijke nutriënten doen vermoeden.”
De verschuiving van de wetenschappelijke aandacht naar voedingsmiddelen in hun geheel heeft volgens BCZ ook nog andere gevolgen. Zo stelt de HGR in zijn advies: “Bevindingen uit onderzoek naar effecten van melk en melkproducten op gezondheid kunnen dus niet zomaar doorgetrokken worden naar […] plantaardige dranken. Daarom wordt geen van deze alternatieven gelijkgesteld aan melk voor wat betreft effecten op gezondheid.”
Bron: naar BCZ – 1 oktober 2019