België is (slechts) voor 50 procent afhankelijk van de import van eiwitbronnen buiten de EU. In vergelijking met het Europees cijfer (75 procent) scoort ons land dus goed. Dat blijkt uit het rapport: ‘Geen veevoer zonder soja?’.
Het lage(re) percentage is vooral te danken aan de grote inmenging van koolzaadschroot omdat dat momenteel in grote volumes aanwezig is op de markt.
De studie vindt het verder geraadzaam om in het Tweede Actieplan Alternatieve Eiwitbronnen ook het Nederlands onderzoek naar het gebruik van algen als eiwitbron mee op te volgen en de Vlaamse onderzoekspaden zoveel mogelijk uit te diepen.
Een andere aanbeveling luidt dat er vanuit de overheid blijvend moet worden ingezet op de promotie van de teelt(techniek) van bedrijfseigen eiwitten via voorlichting bij de landbouwers, demoprojecten, enz. Ook moet er verder wetenschappelijk onderzoek gebeuren naar de impact van lagere eiwitgehaltes in het voer op de technische kengetallen in de veehouderij.
“België moet blijven streven naar een verdere verlaging van de import van eiwitbronnen van buiten de EU, zonder dat de carbon footprint toeneemt. Initiatieven binnen de mengvoerderfederatie FEFAC om hierover methodes en duurzaamheidscriteria te ontwikkelen worden toegejuicht”, besluit het rapport.
Lees het volledige rapport geen_veevoeder_zonder_soja_-_website.
Bron: Danckaert S. (2016) Geen veevoer zonder soja? Aandeel van de Vlaamse veehouderij in het sojaverbruik in België. Departement Landbouw en Visserij, Brussel.