De zuivelindustrie verenigt in BCZ verwelkomt het advies van de Hoge Gezondheidsraad waarin bevestigd wordt dat melk en melkproducten bijdragen tot een gezonde en evenwichtige voeding en dat ze het risico op borstkanker niet verhogen.
De aanleiding voor het advies van de Hoge Gezondheidsraad is dat melk en melkproducten weleens in diskrediet gebracht worden in de media. De Hoge Gezondheidsraad merkt op dat een discours in verband met voeding a priori niet automatisch geïnspireerd is door een grondige studie van de beschikbare wetenschappelijke evidentie. De Hoge Gezondheidsraad stelt dat er op wetenschappelijke grond, geen reden is om te besluiten dat melk en melkproducten het risico op borstkanker zou verhogen.
De Hoge Gezondheidsraad concludeert in zijn advies dat de inname door de Belgische bevolking van melk- en zuivelproducten en calciumrijke voedingsmiddelen lager is dan wat wordt aanbevolen door de modellen voor een gezonde voeding. Hierdoor is de calciuminname in België ver beneden de aanbevelingen: 68 procent van de vrouwen en 32 procent van de mannen krijgt te weinig calcium binnen (Belgische Voedselconsumptiepeiling 2004). Melk en melkproducten zijn in ons Westers voedingspatroon de belangrijkste bron (bijna 70 procent) van calcium in onze voeding.