Voorafgaand aan de doctoraatsverdediging van Dr. Joren Verbeke organiseerde het M-team van de Universiteit Gent een studienamiddag voor adviseurs over uiergezondheid. Volgens dr. Verbeke maakt 2,4 procent van de Vlaamse melkkoeien maandelijks minstens één geval van klinische mastitis door.
Vooral tweedekalfskoeien en oudere dieren worden getroffen. De belangrijkste mastitisverwekkers zijn Escherichia coli en Streptococcus uberis, de zogenaamde omgevingsgebonden bacteriën.
Deze cijfers betekenen een geschatte economische kost van 17,4 miljoen euro per jaar, vooral door de gederfde melkproductie. Daarnaast leidt het behandelen van de klinische mastitisgevallen jaarlijks tot het niet kunnen leveren van 18,9 miljoen liter melk. Alle Vlaamse melkveehouders samen verliezen daarnaast per jaar, door de extra aandacht die moet gaan naar de zieke koeien, meer dan 46.000 uur.
Uit de studie blijkt ook dat heel wat Vlaamse melkveebedrijven nog steeds problemen hebben met uiergezondheid. Slechts een minderheid van de Vlaamse bedrijven combineert een laag voorkomen van klinische mastitis (≤ 2% per maand) met een laag tankmelkcelgetal (≤ 200.000 cellen/ml, weinig subklinische mastitis). Het registreren en bemonsteren van alle gevallen van klinische mastitis, wat slechts op een heel klein deel van de Vlaamse bedrijven gebeurt, is essentieel om de uiergezondheid juist te kunnen inschatten én de nodige (preventieve) acties te kunnen ondernemen. Een goede uiergezondheid is namelijk meer dan een laag tankmelkcelgetal.
In zijn doctoraatsonderzoek De rol van CXCR1 gen polymorfismen in boviene neutrofiel eigenschappen en mastitis linkte Verbeke verschillen in het DNA van het CXCR1-gen met de afweer en mastitisgevoeligheid van de melkkoe. “Het CXCR1-gen vervult een belangrijke functie in de immuniteit maar vertoont verschillen tussen koeien. Koeien met bepaalde eigenschappen binnen het CXCR1-gen hadden een sterkere afweer, een lager voorkomen van mastitis en een hogere melkproductie. Fokken met deze dieren kan mogelijks de weerstand tegen mastitis bij ons melkvee verhogen”, besluit de onderzoeker.