In de literatuurstudie ‘Waarde van dikke fractie na mestscheiding als bron van organische stof’ worden meer dan 70 referentie samengevat over de techniek van mestscheiding, de samenstelling van de dikke fractie, de bijdrage aan de opbouw van organische stof in de bodem en de wetgeving omtrent dikke fractie.
In Vlaanderen komt steeds meer dikke fractie van mest beschikbaar, door de toegenomen mestscheiding. Dit is een gevolg van de gestegen mestverwerking en de toegenomen interesse van rundveehouders, maar ook varkenshouders, in de toepassing van de dunne fractie op het eigen bedrijf.
Dikke fractie is een interessante bron van organische stof. Het effectieve organische koolstofgehalte (EOC) – de hoeveelheid koolstof die één jaar na toediening nog overblijft in de grond en dus bijdraagt aan de opbouw van organische stof in de bodem – is bij dikke fractie rundermest zelfs 34 procent hoger dan bij runderstalmest. Dikke fractie van varkensmest heeft dezelfde EOC-waarde als runderstalmest.
Voor het volledige document klik Literatuurstudie-dikke-fractie-final
Deze literatuurstudie werd geschreven in opdracht van het LEADER Haspengouw project ‘Dikke fractie als boost voor organische stof’, een project van het Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking, Bodemkundige Dienst van België, PIBO Campus, PVL, Boerenbond en Danone met steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO), de Vlaamse Overheid en de provincie Limburg.
De projectpartners zijn nog op zoek naar Limburgse melkveehouders die hun mest door een mobiele scheider laten scheiden. Door stalen te nemen van de drijfmest, de dikke fractie en de dunne fractie wil men de mogelijke variatie in samenstelling in beeld brengen. De deelnemende melkveehouders krijgen de analyseresultaten gratis ter beschikking. Aanmelden kan via info@vcm-mestverwerking.be of via 050/73 77 72.
Bron: VCM – 5 september 2018