Onze koeien produceren nu meer melk per kilo ruwvoer | Lely

Op het moderne melkveebedrijf in Merchtem streeft de jonge veehouder Bart Vanderstraeten naar gezonde koeien die liters produceren. Samen met zijn vrouw Marijke d’Hertefelt en zijn ouders werkt hij hier hard aan. Op het bedrijf komen de koeien dan ook niets te kort. Om zo efficiënt mogelijk te produceren heeft hij gekozen voor automatisering om het optimale uit de koeien en bedrijfsvoering te halen.

Bart Vanderstraeten en echtgenote Marijke

Met de overstap van vleesvee naar melkvee in 2012 hebben Bart en Marijke de keuze gemaakt om het melken te automatiseren. De 135 koeien worden gemolken door twee melkrobots en met de komst van het Vector automatisch voersysteem voorjaar 2017 is de efficiëntie op het bedrijf verder verbeterd.

Overstap op automatisch voeren

Toen de voermengwagen versleten bleek, heeft Vanderstraeten verschillende mogelijkheden overwogen. Hierin was de belangrijkste factor de kostprijs per kg melk. De eerste optie loonvoeren kwam slecht van de grond. Toen bleven de zelfrijder en automatisch voeren over. Met behulp van de VLIF-steun bleek de Vector goedkoper te zijn. “Het Lely Center heeft ons geholpen om de kosten voor het Vector voersysteem incl. onderhoud per liter melk in beeld te krijgen”, vertelt Bart (zie afbeelding 1). “We hebben daarbij de prijs en kosten van de investering specifiek voor ons bedrijf doorgerekend.” Voor de veehouders gaf dit de mogelijkheid om een bewust economische beslissing te nemen.

 

Afbeelding 1

Scenario: Uitbesteden Zelfrijder Voermengwagen Lely Vector
Totale jaarkosten € 38.325 € 43.577 € 37.027 € 37.611
Per dier / per dag € 0,3500 €0,3980 € 0,3381 € 0,3435
Per kg melk € 0,0189 € 0,0215 € 0,0183 € 0,0186 (0,0131 incl. Vlifsteun)

 

Meer melk per kilo ruwvoer

De Vector draait naar volle tevredenheid en de resultaten zijn merkbaar. “Onze voerefficiëntie is verhoogd”, vertelt de veehouder enthousiast. “Je merkt het effect van het getal”, geeft Bart aan. “Je voert dezelfde kilo’s krachtvoer en tegelijkertijd zien we dat de melkproductie stijgt. Dit betekent dat de koeien meer melk produceren uit eigen ruwvoer!”

 

Het voerefficiëntiegetal op het bedrijf ligt rond de 1,60 liter melk per kilogram droge stof en dit proberen de veehouders ook op warme dagen vast te houden. Dit doen ze door de Vector vaker kleinere porties te laten voeren. “De Vector voert doorgaans 12 keer per dag en op warme dagen gaan we zeker naar 16 keer per dag. Hierdoor is het voer altijd vers en stimuleer je de dieren continue om naar het voerhek te komen”, legt de veehouder uit en voegt toe: “Ik zit nu ook minder over het warme weer in omdat de koeien actief blijven en een betere voeropname behouden bij hoge temperaturen.”

 

Elke dag vers voer ongeacht rangorde

Door de overstap naar automatisch voeren is de BSK op het bedrijf gestegen van 46 naar maar liefst 50 punten. “Vooral nu de koeien allemaal een keer gekalfd hebben zie je het effect van het automatisch voersysteem” geeft Vanderstraeten aan. “Volgend op de warme periode afgelopen zomer is de BSK zelfs nog verder gestegen naar 52,5”.

“Wij willen onze koeien niets tekort laten komen”, stelt de koeienboer. Volgens Bart moet ieder dier ongeacht rangorde smakelijk voer tot zijn beschikking kunnen hebben en dit heeft de Vector bereikt. “Wij kunnen onze koeien nu elke dag vers voer bieden met als resultaat meer melk, flexibele tijdsindeling en meer rust onder de koeien.

Bedrijfsgegevens
Bart Vanderstraeten runt samen met zijn vrouw Marijke d’Hertefelt en zijn ouders een veebedrijf en akkerbouwbedrijf in Merchtem. Het bedrijf telt ongeveer 340 stuks vee, waarvan 135 melkvee en nog een 80 stuks vleesvee met ongeveer 165 ha. (50% voor ruwvoer). Het rollend jaargemiddelde is 10.500 kg per koe per jaar met 4,19% vet en 3,46% eiwit. Het celgetal is 148.000 en het voerefficiëntiegetal tussen de 1,58 en 1,62 liter melk per kilogram droge stof.  

 

Belevingsdag Automatisch Voeren – 25 oktober 2018

Benieuwd hoe Bart en Marijke automatisch voeren hebben ingepast op hun bedrijf? Bezoek de Belevingsdag Automatisch Voeren op 25 oktober!

Benieuwd naar alle deelnemende bedrijven? Klik hier voor meer informatie: https://www.lely.com/nl/vector-belevingsdag/

 

Bron: Lely

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: