Op 2 mei 2018 wijzigen de handelsregels voor IBR

Afhankelijk van het IBR-statuut van een bedrijf zijn er vanaf 2 mei 2018 nieuwe handelsregels van toepassing. DGZ zet de wijzigingen nog eens netjes op een rij.

Elk bedrijf met een geldig (I2 en hoger) IBR-statuut dient voor elk aangekocht dier binnen de 5 dagen minstens één IBR-bloedonderzoek uit te voeren. Deze bedrijven kunnen, voor zover hun statuut niet opgeschort is, hun kalveren blijvend afvoeren voor de kalvermesterij.

Advertising

Een bedrijf met een I3- of I4-statuut kan runderen verkopen aan alle bedrijven met een geldig IBR-statuut.  Deze bedrijven kunnen geen dieren meer aankopen van een bedrijf met een I2-statuut.

Een bedrijf met het I2-statuut kan enkel nog dieren verkopen aan een ander I2-(afmest)bedrijf of een I2D-bedrijf.  Voor deze bedrijven is bij aankoop van dieren bloedname, naast vaccinatie, een nieuwe maatregel. Wanneer het rund afkomstig is van een bedrijf met een  I2-statuut dient steeds een tweede bloedonderzoek uitgevoerd te worden binnen de 28 tot 50 dagen na aankomst.

Het I2D-statuut is een overgangsstatuut richting doorgroeien naar een I3-statuut. Als voldaan is aan de voorwaarden van het I2D-statuut, kan een I2D-bedrijf dieren verhandelen zoals vermeld in deze Overzichtstabel

Indien een dier positief test voor IBR gE-antistoffen, dan kan het alleen nog worden afgevoerd naar een slachthuis of een I2-afmestbedrijf.  Het rund krijgt het dierstatuut ‘IBR-drager’.

Hoe concreet werken?

  • Als verkoper vermeld je steeds duidelijk het IBR dier- en beslagstatuut aan je handelaar of de aankopende veehouder.
  • Als aankoper verifieer je steeds het IBR-statuut. Je kunt dit statuut nagaan op beslag- en dierniveau via het sms-systeem of via het risicorapport in Veeportaal. Ook op de website van DGZ vind je de IBR-bedrijfsstatuten terug.
  • Neem bij aankoop van dieren ook contact op met de bedrijfsdierenarts voor het verplichte bloedonderzoek bij aankomst en eventueel ook de verplichte primovaccinatie.

Met de nieuwe handelsregels wil de sector de verspreiding van het IBR-virus verder beperken en de ziekte op termijn volledig uitroeien. Vandaag heeft al 80 procent van de rundveehouders in België een IBR-vrij statuut (I3 of I4).

Nog vragen over IBR? Neem dan contact op met ofwel je dierenarts, ofwel de DGZ-helpdesk op tel. 078 05 05 23 of via helpdesk@dgz.be.

Bron: DGZ – 27 april 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *