Opnieuw blauwtong bevestigd in Luxemburg

In de gemeente Neufchâteau (provincie Luxemburg) werd bij een Belgisch rund, dat bemonsterd werd in het kader van intracommunautaire handel, het blauwtongvirus serotype 8 (BTV8) bevestigd. Bij het dier werden geen klinische symptomen waargenomen. DGZ en FAVV herhalen hun aanbeveling om runderen en schapen te vaccineren tegen BTV8.

Ter herinnering: het blauwtongvirus wordt verspreid door besmette vectoren, in dit geval kriebelmuggen. Op dit moment is het besmettingsgevaar uitermate hoog omdat het activiteitenseizoen van deze muggen volop aan de gang is.

Advertising

Sinds de bevestiging van de aanwezigheid van BTV8 in België in maart 2019 moeten de maatregelen voorzien in de Belgische en Europese wetgeving worden toegepast. Het heropduiken van blauwtong in België heeft belangrijke gevolgen voor de handel met andere lidstaten van levende gevoelige dieren en hun sperma, eicellen en embryo’s.

Vaccineren is en blijft de enige manier om uw dieren te beschermen tegen de gevolgen van blauwtong en om de economische verliezen te beperken. Aarzel niet en maak een afspraak met uw bedrijfsdierenarts om de vaccinatie uit te voeren. Er is voldoende vaccin tegen BTV8 beschikbaar. De dierenarts kan het aankopen via het klassieke distributiecircuit voor vergunde diergeneesmiddelen in België.

Bron: FAVV & DGZ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: