Pachtprijscoëfficiënten 2019-2020 bekend

Op 13 december 2019 werden de nieuwe pachtprijscoëfficiënten voor Vlaanderen bekend gemaakt in het Belgisch Staatsblad. Deze coëfficiënten zijn van toepassing op de pachtprijzen die vervallen in de loop van een termijn van 3 jaar, te rekenen vanaf 13 december 2019.

De nieuwe pachtprijs heeft slechts uitwerking op de pachtprijs die vervalt na de datum van de kennisgeving door de verpachter bij aangetekende brief van de aanpassing van de pachtprijs.

Advertising

Door de toepasselijke pachtprijscoëfficiënt te vermenigvuldigen met het (niet-geïndexeerde) kadastraal inkomen van een grond of een gebouw, bekomt men de maximaal toegelaten pachtprijs. Voor deze berekening mag geen rekening worden gehouden met het KI van de door de pachter opgetrokken gebouwen.

Voor lange pachten, opgesteld bij notariële akte, die voorzien in een eerste gebruiksperiode van 18, 21, 24 of 25 jaar, is een hogere pachtprijs toegestaan. Voor gebouwen wordt de normale maximum pachtprijs in die gevallen verhoogd met respectievelijk 18%, 21%, 24% en 25%. Voor gronden worden deze percentages verdubbeld. Na de eerste gebruiksperiode wordt de maximum pachtprijs teruggebracht tot de normale maximum pachtprijs.

Ook voor de loopbaanpacht is een verhoging van de pachtprijs toegestaan. Voor gebouwen bedraagt deze verhoging 25%, voor gronden 50%. In de tabel kan je de huidige pachtprijscoëfficiënten aflezen en de vergelijking maken met de voorgaande periodes.

Voor de gedetailleerde cijfers klik Huidige pachtprijscoëfficiënten de cijfers van de voorgaande periodes.

Bron: naar Isabel Dillen – Juridisch adviseur – SBB

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: