Lieven Ryckewaert en zijn vrouw Peggy Van Den Driessche baten sinds 1993 het melkveebedrijf D’Hooghe Scheure in Harelbeke uit. Hun zoon Frederik is zelfstandig helper en werkt parttime op het bedrijf. Het gezin verwerkt een deel van de melk zelf tot onder andere ijs, boter en yoghurt. Op zaterdag kunnen klanten een hele dag in de hoevewinkel terecht. Op andere dagen vind je Peggy terug op verschillende markten in de buurt.
Te lang melken
Peggy en Lieven startten in 1993 met 35 koeien in een potstal met ’s nachts weidegang. Het bedrijf groeide doorheen de jaren tot 50 koeien die gemolken werden in een tandem 2×3 melkstal. Met het wegvallen van het melkquotum groeide het aantal melkkoeien naar een zeventigtal. Lieven moest steeds meer tijd besteden aan het melken ’s morgens en ’s avonds, tot 2,5 uur per melkbeurt. Dat was niet meer houdbaar en dus zocht het koppel naar een oplossing. Indien ze die niet vonden, zou dat betekenen dat ze het aantal koeien moesten verminderen. Dat was, gezien hun leeftijd en de jaren dat ze nog actief willen blijven, zeker niet de beste keuze. Een nieuwe stal bouwen was niet meteen een optie.
Lieven: “We hadden niet de ambitie om in de toekomst nog te groeien. We zijn tevreden met het aantal koeien dat we hebben en hebben ook nog de melkverwerking en de activiteiten op het land. Bovendien weet onze zoon Frederik nog niet welke keuzes hij zal maken in de toekomst. We wilden ons dus niet vastzetten omwille van een keuze die we nu moesten maken. Een melkrobot had ook een optie kunnen zijn maar omwille van de melkverwerking op het bedrijf is het efficiënter om de warmte melk onmiddellijk tijdens de melkbeurt af te romen. Ik melk trouwens graag dus ben ik blij met de keuze voor ombouw die we gemaakt hebben.”
2×8 visgraat 50°
In 2018 beslisten Peggy en Lieven om over te schakelen naar een 2×8 visgraat 50°. Ze kozen meteen ook voor een uitgebreide opvolging met stappentellers en Afifarm managementprogramma: onder ander koeherkenning, tochtdetectie, activiteitsmeting, opvolging van lig- en rustmomenten. “Die keuze zorgde ervoor dat we sneller en efficiënter kunnen melken, tot zo’n 1.000 liter per uur. Bovendien kunnen we veel meer parameters opvolgen. Nu kan ik op mijn eentje in ruim een uur zo’n 64 koeien melken. Zo wordt het melken weer haalbaar. Een melkbeurt duurt nu tot 1.15 u. minder lang. De koeien zelf staan ook minder lang in de wachtruimte.”
Praktische aanpassingen
Om van een tandem 2×3 naar een visgraat 2×8 50° te gaan, werd de melkput aan elke kant 20 cm smaller gemaakt. Door de smallere put en het feit dat de koeien nu tussen de achterpoten worden gemolken, koos Lieven ervoor om meteen ook mestplaten te installeren. “De ombouw verliep erg vlot en we zijn tijdens de omschakeling kunnen blijven melken aan beide zijden. In een drietal weken tijd zaten de verbouwingen erop. De laatste dag om 17 u. was alles klaar en konden we omschakelen naar het nieuwe systeem. De eerste dagen kreeg ik wel extra hulp om alles vlot te laten verlopen. We startten donderdag op en de volgende maandag was ik alleen aan het melken.”
De koeien zelf verteerden de omschakeling ook vlot. “De melkstal bleef op dezelfde locatie dus dat was voor hen geen aanpassing. Enkel het binnenkomen moesten ze opnieuw leren. In de tandem komen ze langs de buitenkant binnen, in het nieuwe systeem komen ze langs de binnenkant en moeten ze draaien. We installeerden meteen een opdrijfhek en dat hielp zeker.”
De omschakeling resulteerde niet meteen in extra liters melk maar de tussenkalftijd werd wel korter. “Door de diermanagementsoftware zien we de stille bronsten nu wel en wordt de tijd tussen twee kalvingen kleiner. Als ik een hele dag met de tractor gewerkt heb en de stal binnenkom, kijk ik eerst altijd even in het programma of er geen koeien aangemerkt staan als op te volgen, bijvoorbeeld omwille van bronst. Daar halen we dus wel extra liters. We werkten al met het Uniform programma en dat werd perfect gekoppeld aan de nieuwe software. Ten opzichte van vroeger krijgen we nu een volledige opvolging van de melkmeting en dit wordt meteen ook gekoppeld aan de krachtvoergift. Bovendien krijgen we nu tijdens het melken ook al een melding indien er parameters zijn die afwijken.”
De omschakeling had ook een impact op het energieverbruik. “Door de installatie van de frequentiesturing op de melkpomp en een voorkoeler op de melk, is ons elektriciteitsverbruik met 20% gedaald.”
Toekomstplannen
Nu het melken vlot verloopt en het bedrijf verder ook efficiënt draait, hebben Lieven en Peggy niet meteen grootse toekomstplannen. “We kozen wel voor een centrale antenne in de stal zodat we eventueel het jongvee dat geïnsemineerd moet worden, ook mee kunnen opvolgen. Tot nog toe heeft het jongvee geen stappentellers aan. Dat is iets wat we in de toekomst nog wel zouden willen toevoegen.
We zijn alleszins heel tevreden dat we deze stap gezet hebben. Eigenlijk heeft de omschakeling ervoor gezorgd dat we onze huidige activiteiten op een goeie manier kunnen blijven doen en ook nog tijd hebben voor onze hobby’s. Voor mij zijn dat de prijskampen waar ik graag aan deelneem. Noem het gerust een superhobby.”
Technische info
- Visgraat 2×8 50° met mestplaten
- Bestaande vacuümpomp uitgebreid met frequentiesturing
- Voorkoeler op de melk (23° wanneer ze de tank bereikt)
- Software: Afifarm 5.4
- Afroominstallatie voor melkverwerking op het bedrijf
- 2 Fullwood Packo tanks (reeds aanwezig)
- Centrale antenne aan de achterkant van de stal voor opvolging koeien via stappentellers (kan in de toekomst ook voor het jongvee gebruikt worden)
Bedrijfsinfo
- Yshoeve D’Hooghe Scheure – Lieven Ryckewaert en Peggy Van Den Driessche – Harelbeke
- Jaarproductie per koe 10.000 l met 41% vet en 35% eiwit
- Tussenkalftijd 405 dagen (de hoogproductieve koeien kalven niet elk jaar)
- Dagproductie per koe: 30 à 32 l
- Dealer Fullwood Packo: Lieven Dedecker, Dedecker Installaties, Wervik (Kruiseke)