Private opslag en productiebeperkingen voor o.a. zuivel weldra mogelijk

De Europese Commissie (EC) kondigde op 22 april een aantal maatregelen aan om de Europese zuivel- en rundvleessector te ondersteunen die getroffen zijn door de uitbraak van het coronavirus. De respectievelijke EU-lidstaten worden nu geraadpleegd. Opzet van de EC is dat de maatregelen ‘eind april’ effectief in werking kunnen treden.

Voor de zuivel en rundvleesproducten wordt er voorzien in private opslag voor een periode van 2 tot 6 maanden. Verder wordt ook artikel 222 van de gemeenschappelijke marktverordening dat de regels inzake mededinging bepaalt aangepast voor zuivel, bloemen en aardappelen. Dit moet toelaten dat de sectoren afspraken maken over productiebeperkingen met als doel marktoverschotten te beperken.

Advertising

Voor de volledige Engelstalig mededeling van de EC ter zake klik Coronavirus__Commission_announces_exceptional_measures_to_support_the_agri-food_sector

Boerenbond verwelkomt de beslissing van de EC maar noemt ze ‘niet compleet’. “Er blijven nog steeds belangrijke lacunes, zoals het ontbreken van steun voor andere sectoren, zoals de sierteelt- en aardappelsector die zeer sterk en acuut getroffen zijn door de crisis.  Meer is dus nodig om cashflow te genereren op korte termijn en de liquiditeitspositie van deze bedrijven te versterken”, stelt Boerenbond-voorzitter Sonja De Becker.

Bron: naar Boerenbond en Europese Commissie – 22 april 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: