Rantsoen en management op melkveebedrijf moeten als puzzel in elkaar passen

VIVES-studente Jolien Vanhoutte onderzocht voor haar bachelorproef de parameters voerefficiëntie en voersaldo bij melkvee. Voor haar aanpak en resultaat werd ze samen met 5 medestudenten afgelopen weekend gelauwerd in de kader van de Agro-Expo VIVES Award.

Jolien Vanhoutte liep stage bij de melkveebegeleiding van Inagro. Voor haar bachelorproef ging ze op heel wat melkveebedrijven metingen doen want het rantsoen en management op een melkveebedrijf moeten als een puzzel in elkaar passen om een optimaal rendement uit de veestapel te kunnen halen met aandacht voor dierenwelzijn en klimaat.

De jury was ook van oordeel dat het werk van Jolien een prachtig toekomstgericht werk is want optimale technische en economische cijfers halen kan enkel en alleen nog met tot in het detail uitgediept management wat Jolien in haar werk en haar praktijkproeven voortreffelijk deed.

Uit haar proef besluit Jolien Vanhoutte dat streven naar veel liters melk, in tegen­stelling tot de gehalten, de meetmelkproductie meer zal beïnvloeden. Meetmelk heeft immers het grootste effect op de voerefficiëntie, wat op zijn beurt het voersaldo verhoogt.

De rantsoenen waarin dit bereikt werd, bestonden uit een hoge VEM-concentratie, alsook uit relatief veel krachtvoer en bijproducten. De leeftijd en het gewicht van een koe moeten hierbij ook in rekening gebracht worden. Oudere koeien zetten hun voeder immers efficiënter om in melk.

Bron: Isabelle Degezelle en Jolien Vanhoutte – 25 januari 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *