Regenwaterontsmetting geen onverdeeld succes op Hooibeekhoeve

De Hooibeekhoeve evalueerde regenwaterontsmetting door Elektrochemische Activatie (ECA). “De resultaten en bevindingen waren eerder wisselend”, klinkt het in de zomerse elektronische nieuwsbrief van de Antwerpse proefhoeve.

“Het is een dure techniek en de onderhoudskosten van het toestel (aankoop in 2012) liepen hoog op. De biologische kwaliteit van het water na ontsmetting wisselde daarenboven”, staat er met zoveel woorden te lezen. Een ferm besluit dat anderzijds genuanceerd wordt door volgende vaststelling: “Wanneer het toestel goed werkte, realiseerden we wel een besparing op de waterfactuur.”

Advertising

De Hooibeekhoeve deed ook opnieuw een wateropnameregistratie van de verschillende diergroepen. Blijkt dat de melkkoeien er gemiddeld 98,2 liter water per dag dronken in de periode van december 2018 tot en met maart 2019.

Ook de wateropname van de droge koeien en het jongvee werden geregistreerd. Alle resultaten en evaluatie over de ECA en de drinkwaterregistratie op de Hooibeekhoeve zijn gebundeld in een masterthesis. Daarin staan ook nog andere zuiveringstechnieken opgelijst in de literatuurstudie.

Het luidt dat de eindbrochure en technische fiches van verschillende waterbehandelingstechieken momenteel worden afgerond.

Om de masterthesis te downloaden klik Drinkwater op het melkveebedrijf – Gebruik van regenwater

Bron: Nieuwsbrief Hooibeekhoeve – 3 juli 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: