Schrijf in voor de Bioveiligheid Award en win 3.750 euro

Rundveehouders die al een aantal maatregelen genomen hebben en in de toekomst van plan zijn om nog verdere stappen te zetten inzake bioveiligheid maken – na inschrijving – kans op de DGZ Bioveiligheid Award. Die zullen op Agribex 2017 uitgereikt worden.

Voor elke categorie – vleesvee, melkvee, vleeskalveren – wordt een award uitgereikt. Aan deze award is een geldprijs verbonden van 3.750 euro voor de winnaars in de categorieën vleesvee en melkvee en 1.500 euro voor het winnende vleeskalverbedrijf.

Advertising

Het wedstrijdreglement definieert bioveiligheid als ‘alle maatregelen die een veehouder neemt om het risico op insleep en verspreiding van ziekteverwekkers op het bedrijf te voorkomen of te minimaliseren’. Het staat buiten kijf dat aankoop van dieren, omgang met bezoekers, weidegang, infrastructuur en omgeving in deze belangrijke aandachtspunten zijn.

Met deze award wil DGZ de veehouders aanmoedigen om met de bedrijfsdierenarts na te denken over een (steeds) betere bioveiligheid voor hun bedrijf, er een plan voor op te stellen om tenslotte over te gaan tot de uitvoering en het onderhoud.

Bij de voorstelling van de wedstrijd op Agriflanders werd benadrukt dat bioveiligheid nooit afgewerkt, maar soms wel uitgewerkt, is. Het vergt een dagelijkse routine én een streven naar continue verbetering. Altijd de lat een beetje hoger leggen.

Behalve genoemde geldprijs ontvangen de winnaars ook nog een gepersonaliseerd uithangbord dat aan de ingang van het bedrijf kan worden opgehangen.

Inschrijven kan tot 15 mei, in de tweede helft van mei 2017 voert DGZ een preselectie uit. Voor elke categorie – vleesvee, melkvee en vleeskalveren – worden er 6 bedrijven gekozen, samen 18 bedrijven. Elk bedrijf dat geselecteerd is in de preselectie krijgt in de zomermaanden het bezoek van de jury. Deze jury selecteert 9 genomineerden (3 per categorie) die worden bekendgemaakt op 1 oktober.

Op de website (www.mijnmaniervanwerken.be) kan men kennismaken met de genomineerden en stemmen tot 15 november voor de favoriete kandidaat in elke categorie. De winnaars worden gekozen op basis van de publieksstemming én de juryscores. Op deze website kunnen bezoekers inspiratie opdoen aan de hand van tips, getuigenissen en praktijkvoorbeelden die op regelmatige basis gepubliceerd zullen worden.

Sponsor van de DGZ Bioveiligheid Award is de firma Allflex.

Voor het volledige wedstrijdreglement klik BioveiligheidAward_2017_Wedstrijdreglement.

En hier vindt u het inschrijvingsformulier DGZ Bioveiligheid Award_inschrijvingsformulier_melk-&vleeskoe.

Bron: DGZ – 13 januari 2017

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: