Shredlage: niet meer melk wel lager ureumgehalte

Shredlage-maïs heeft bij een gemiddeld maïsaandeel in het rantsoen (vijf kilo drogestof) geen significante voordelen voor de melkproductie, herkauwtijd, pens-pH, mestconsistentie en pensvulling. Wel is het ureumgehalte in de melk significant lager.

Zoveel blijkt uit de eerste professionele voerproef in Nederland met Shredlage-gehakselde-maïs die afgelopen winterseizoen plaatsvond op de Dairy Academy Oenkerk (DAO). De voerproef was een initiatief van ForFarmers en is uitgevoerd in samenwerking met DAO, Kamps de Wild (distributeur van o.a. Claas-landbouwmachines) en Semex (genetica en sensortechniek).

Advertising

De voerproef is uitgevoerd met 2 vergelijkbare groepen melkkoeien. Aan het einde van de voerproef was tussen beide groepen geen significant verschil te zien in productieresultaten en gehaltes in de melk, pens-pH, herkauwtijd, mest-score en pensvulling. Wel resulteerde het rantsoen met Shredlage-gehakselde-maïs in een significant lager ureumgehalte in de melk van 1 mg per 100 gram melk.

Ter herinnering: Shredlage is een merknaam en betreft een gepatenteerd onderdeel in een hakselaar, de korrelkneuzer. De maïshakselmethode werd in 2010 in de VS ontwikkeld om meer lengte in de maïs te krijgen. De maximale lengte met een conventionele hakselaar is 13 mm. Met Shredlage wordt tussen de 19 en 21 mm gehakseld. Het grootse verschil tussen conventioneel hakselen en de Shredlage-aanpak is dat de geshredderde maïs langer is en dat de korrel intensiever is geplet.

Langer gehakselde maïs heeft een positief effect op de fermentatie maar voor de conventionele hakseltechniek is langer dan 13 mm niet haalbaar. De korrel wordt dan onvoldoende gekneusd en er blijven te grove delen van de plant en het schutblad over. Hierdoor blijft meer restproduct in de voerbak blijft liggen.

Met Shredlage wordt de plant langer gehakseld en is de kneustechniek anders. De rol waarmee de korrel wordt gekneusd is zo gemaakt dat het plantmateriaal ook nog een keer uit elkaar getrokken wordt. De plantdelen zijn niet dikker dan 4,75 mm maar kunnen een lengte hebben tot wel 26 mm. Er zijn zelfs proeven waarbij de delen wel 30 mm lang zijn. Met Shredlage is de korrel dus nog intensiever gekneusd en is de korrel nagenoeg niet meer te herkennen.

Voor een verklarend artikel klik Maïs langer hakselen biedt perspectief.

Bronnen: ForFarmers Nieuwsbrief juli 2017 + Jan Ebinger in De Loonwerker editie November 2015

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *