Tijd om het winterrantsoen te optimaliseren

Op 21 november 2017 publiceerde Wageningen (WUR) de nieuwste voerwaardes (www.voederwaardeprijzen.nl). De kVEM-prijs staat op 16,9 cent. De DVE-toeslag noteert momenteel 57,2 eurocent. Hiermee daalt vooral de DVE-toeslag naar een niveau ongeveer 10 cent onder het jaargemiddelde.

De winterrantsoenen zijn op de meeste melkveebedrijven in de praktijk gebracht. Dit is een goed moment om dit rantsoen te evalueren en mogelijks te optimaliseren.

Advertising

Enkele tips:

  • Eiwitrijke producten variëren van 61 procent van de voederwaardeprijs (TGC) tot 112 procent van de voederwaardeprijs (bierbostel). Ook bij de droge producten kost raapzaadschroot 91 procent en sojaschroot 104 procent van de voederwaardeprijs. Evalueer wat best past in het rantsoen.
  • Energie aanbrengen in het rantsoen doe je best met droge grondstoffen.
  • Welke energierijke grondstof je kiest kan je laten afhangen van het technisch optimale gezien alle grondstoffen op hetzelfde niveau noteren op basis van de voederwaardeprijs.

Heb je nog geen perspulp ingekocht dan loont het mogelijk de moeite om eens te kijken of je er alsnog kan kopen. Vrije pulp wordt namelijk voor maximaal 75 procent van de voederwaardeprijs verkocht (inclusief 5 procent bewaringsverlies). Pulp is hiermee zeer concurrentieel met bijna alle voeders.

Mengvoeders blijven boven de 100 procent van de voederwaardeprijs noteren. Gebruik dit dus enkel als aanvulling bij hoogproductieve dieren.

Voor de volledige SALDO ACTUA van de maand november klik onderstaande link

SALDO ACTUA NOVEMBER 2017

Bron: Vakblad Melkveebedrijf  december 2017

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *