Twee Belgische kazen wereldkampioenen

Flandrien Kaas en Frontieren Kaas van de Wervikse kaasmakerij De Kazerij hebben op de World Cheese Awards in het Noorse Bergen liefst zes medailles in de wacht gesleept.

Voor kaasmakers uit de hele wereld vormen de World Cheese Awards het jaarlijkse hoogtepunt. Meer dan 3.000 kazen namen afgelopen weekend deel aan het prestigieuze concours. Voor Flandrien Kaas en Frontieren Kaas werd het een ware triomf. De harde kazen sleepten samen 6 medailles, waarvan 2 gouden, in de wacht:

 • Brons voor Flandrien Gerijpt en Frontieren Brokkel
 • Zilver voor Flandrien Oud en Frontieren Jong
 • Goud voor Flandrien Grand Cru
 • Super Goud met felicitaties van de jury voor Frontieren Oud

Flandrien Kaas werd gelanceerd in 2013. Deze harde Goudse kaas wordt geproduceerd op 4 leeftijden: jong (6 weken oud), gerijpt (6 maanden), oud (12 maanden) en grand cru (18 maanden).

Frontieren Kaas is een mimolette of roodzuivelkaas, een harde oranjerode kaas met volle smaak die al eeuwenlang wordt gemaakt in de grensstreek tussen België en Frankrijk. Ze is sinds 2014 op de markt. Frontieren Kaas bestaat in drie leeftijden: jong (6 weken oud), oud (10 maanden) en brokkel (18 maaden).

Beide kazen worden geproduceerd in de ambachtelijke kaasmakerij in Wervik. Jan Desmet: “We zijn een ambachtelijk bedrijf maar we zetten wel hedendaagse technologie in om in alle stappen van het proces de kwaliteit van ons product op te volgen.”

Flandrien Kaas bouwde vijf jaar geleden een gloednieuwe kaasmakerij in Wervik en breidde gestaag zijn productie en aanbod aan kazen uit. Intussen verwerkt De Kazerij elk jaar zo’n 10 miljoen liter melk tot ruim 1.000 ton kaas. De beoordeling van de jury op de World Cheese Awards is een ondersteuning om voort te gaan op het ingeslagen pad.

www.flandrienkaas.be

Bron: De Kazerij – 6 november 2018

2 comments on “Twee Belgische kazen wereldkampioenen

 • 8 november 2018 om 08:18
  Permalink

  Een bedrijf om trots op te zijn! En overheerlijke kaas – zowel Flandrien als Frontieren- om van te smullen; met melk van bij ons!! Laat ons maar chauvinistisch zijn en bij de komende feestdagen deze ‘eigen’ kazen op de tafel zetten.

  Beantwoorden
 • 8 november 2018 om 13:29
  Permalink

  Proficiat voor deze geweldige prestatie !
  Trots op zulke mensen die met melk deze heerlijke kazen kunnen maken, de melkveehouderij heeft meer van zulke innoverende mensen nodig !

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *