Tweede editie Bioveiligheid Award gelanceerd

Het melkveebedrijf van Pieter Maes in Melsele was per 14 maart 2019 het decor van de lancering van een nieuwe editie van de Bioveiligheid Award. Initiatiefnemer Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) gaat daarbij andermaal op zoek naar veehouders die ze in de kijker kunnen zetten omdat ze innovatief en/of duurzaam omgaan met bioveiligheid.

De Bioveiligheid Award zal niet op Agribex in Brussel maar tijdens de Agridagen 2020 in Ravels uitgereikt worden. De inschrijvingen zijn alvast geopend. Geïnteresseerden kunnen zich tot en met 30 juni 2019 aanmelden via www.mijnmaniervanwerken.be Melkveebedrijven maken kans op een geldprijs van 3.750 euro.

Advertising

DGZ richt zich met de Bioveiligheid Award heel specifiek tot het rundveebedrijf. De organisatie onderscheidt daarbij drie bedrijfscategorieën: vleesvee, melkvee en vleeskalveren. “Alle rundveehouders die nu al een aantal maatregelen genomen hebben om de bioveiligheid op hun bedrijf te verbeteren, of die in de toekomst van plan zijn dat te doen, kunnen zich inschrijven en maken zo kans op de DGZ Bioveiligheid Award”, verklaarde voorzitter, en zelf melkveehouder, Marcel Heylen.

Heylen herinnerde eraan dat sinds de afkondiging van een IBR-aanpak (in 2012) en een BVD-bestrijdingsplan (in 2015) ‘de rundveestapels kwetsbaarder geworden zijn voor insleep van dierenziekten.’ Het idee om inzake de vulgarisatie van meer bioveiligheidsmaatregelen actie te ondernemen is het resultaat van een bevraging tijdens de Agridagen 2016.

“Toen bleek dat minder dan de helft van de rundveehouders die onze enquête invulden de term ‘bioveiligheid’ correct interpreteerden”, aldus nog de voorzitter die meteen de puntjes op de i zette. “Onder bioveiligheid verstaan we alle maatregelen om het risico op ziekte-insleep en verspreiding van ziekteverwekkers op veebedrijven te voorkomen of te minimaliseren.”

Toepassing bioveiligheid promoten

Insteek van de tweede editie van de Bioveiligheid Award is niet alleen de term ‘bioveiligheid’ nog meer bekend te maken in de sector, maar vooral de toepassing ervan te promoten. De nadruk zal hierbij altijd op de praktische haalbaarheid liggen. Dat is van fundamenteel belang, zo bleek uit de getuigenissen bij de voorstelling van de tweede editie van deze ‘wedstrijd’ door de winnaars van de editie 2017.

Constante in de getuigenissen was dat het vooral om ‘kleine dingen’ gaat, zoals

  • het afsluiten van de toegang tot het bedrijf zodat bezoekers zich via hun GSM moeten aanmelden,
  • het aantrekken van bedrijfseigen kledij en dito laarzen gevolgd door
  • ontsmetten in een voetbad en
  • het wassen van de handen bij aankomst en vertrek.

Cruciale rol voor dierenarts

Tweede constante blijkt de positie van en samenwerking met de bedrijfsdierenarts te zijn. Welnu, de Award is er precies op gericht om de veehouders aan te moedigen om samen met hun bedrijfsdierenarts na te denken over een steeds betere bioveiligheid voor het bedrijf. Want ook dat werd duidelijk uit de spontane getuigenissen: zo’n plan moet onderhouden worden en is eigenlijk nooit af. Fundamenteel is ook dat een aanpak op maat zich opdringt. Elk bedrijf is nu eenmaal anders.

Beloning

Behalve de reeds vermelde geldprijs (1.500 euro voor het winnende vleeskalverenbedrijf en 3.750 euro voor de gelukkige melkveehouder en vleesveehouder) worden de winnaars ook bekroond met een gepersonaliseerd uithangbord dat ze aan de ingang van hun bedrijf kunnen ophangen.

Procedure

Inschrijven kan tot 30 juni 2019. Vanaf 1 juli worden er 6 bedrijven in elke categorie geselecteerd. Die zullen door de jury bezocht worden. In december zal de jury 9 genomineerden aanduiden; 3 in elke categorie. Die zullen per 3 januari 2020 worden bekendgemaakt waarna het publiek tot 31 januari 2020 voor hun favoriet zal kunnen stemmen. De prijsuitreiking zelf staat inmiddels reeds op de agenda van de Agridagen in Ravels.

Voor inschrijving klik www.mijnmaniervanwerken.be

Hierbij het volledige wedstrijdreglement: DGZ_Bioveiligheid_Award_2020_Wedstrijdreglement

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: