Vache Bleue neemt twee Arla-fabrieken over

De Belgische privé-onderneming Vache Bleue, specialist in kaasverwerking en -distributie, zal de kaasfabriek van de Europese zuivelcoöperatieve Arla Foods in de Beierse stad Bad Wörishofen overnemen. Vache Bleue verwerft ook alle aandelen van de Franse kaasverwerker Martin Sengelé Produits Laitiers, een dochteronderneming van Arla Foods.

Vache Bleue, met zijn vestiging in Wallonië, ten zuiden van Brussel, zal de twee sites in hun huidige vorm blijven uitbaten. De onderneming garandeert werkgelegenheid aan alle 73 werknemers in productie en administratie op de Duitse site in Bad Wörishofen. De arbeidsvoorwaarden blijven ongewijzigd.

Vache Bleue plant om de maximale jaarlijkse capaciteit van 18.000 ton volledig te benutten op de locatie Allgäu. De 50 medewerkers van de kaasverwerker Martin Sengelé Produits Laitiers in de Elzas kunnen eveneens uitkijken naar continuïteit. Vache Bleue is van plan ook het Franse bedrijf ongewijzigd te runnen.

Zuivel coöperatieve Vennootschappen

Verder heeft het bedrijf met de zuivelcoöperatieve vennootschappen van Allgäu afgesproken dat de bestaande melkleveringscontracten van Arla Foods worden overgedragen aan de nieuwe eigenaren. “Dit verzekert meteen onze melkaanvoer, en de Allgäu-melkveehouders kunnen rekenen op een betrouwbare afnemer van hun melk”, zegt co-ceo Free Vroome.

Succesvolle positie binnen de sector

Vache Bleue SA werd opgericht in 1927. Het bedrijf verwierf een succesvolle positie binnen de sector van de kaasgroothandel. In 1996 werd Vache Bleue overgenomen door Valio, de grootste Finse zuivel-coöperatieve vennootschap. Gedurende deze periode werd het assortiment uitgebreid met een reeks lactosevrije producten. In 2012 namen de huidige eigenaren, David Parent en Free Vroome, het bedrijf over als onderdeel van Valio’s management buy-out. Sindsdien heeft Vache Bleue haar merkenstrategie op haar thuismarkt uitgerold. Vandaag claimt het bedrijf marktleiderschap in België voor geraspte kaasmixen en voor lactosevrije zuivelproducten onder het merk Dilea.

De focus van het bedrijf ligt nog steeds in de verkoop en de marketing. Met de aankoop van de kaasfabriek in Bad Wörishofen gaat Vache Bleue voor het eerst in haar geschiedenis zelf kaas produceren. Tot nu toe heeft de kaasspecialist met 125 werknemers op zijn locatie ten zuiden van Brussel een jaarlijkse omzet van ongeveer 65 miljoen euro.

De overdracht van de twee productie- en verwerkingsfabrieken naar Vache Bleue zou tegen eind maart 2019 moeten afgerond zijn. Met de overname verhoogt Vache Bleue haar totale jaaromzet verhogen van 65 naar ongeveer 160 miljoen euro.

Bron: Vache Bleue – 7 januari 2019

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: