In de tweede helft van april brengt Lely de Vector MFR Next op de markt. Dit is een doorontwikkeling van de Vector, het inmiddels bekende automatische voersysteem van de fabrikant uit Maassluis. Wat met name opvalt zijn de extra mogelijkheden in de voerkeuken. Naast met de kenmerkende grijper kan er voortaan ook geladen worden met behulp van voerbunkers. “Dit geeft extra capaciteit. Zo maken we de Vector ook geschikt voor veehouders met meer dan 800 koeien”, vertelt Coert van Lenteren van Lely.
Volgens Head of Commerce Business Team Feeding Van Lenteren is de Vector MFR Next de nog meer volwassen versie van de huidige Vector-generatie. “Die volwassenheid zit hem met name in de toekomstbestendigheid van het systeem. Negentig procent van de onderdelen is vernieuwd. De batterij gaat nu langer mee en er is minder kans op storingen. En dat is belangrijk voor de continuïteit op het bedrijf. Daarbij speelt voor ons dat we met minder monteurs meer machines kunnen onderhouden. Om onderhoud gemakkelijk te maken, hebben we het zo geregeld dat een veehouder zelf ook eenvoudig onderdelen kan verwisselen. Denk aan de wielen, of het zwenkwiel voorop. Hier hoeft geen monteur aan te pas te komen en dat geeft aan beide kanten flexibiliteit en minder kosten voor de boer”, aldus Van Lenteren.
Grotere wielen, zwaardere motoren en actief remmen
De mengkuip van de Vector MFR Next kent grotere wielen dan zijn voorganger en heeft zwaardere aandrijfmotoren. Daardoor kan de mengkuip ook in robuustere omstandigheden uit de voeten. “Om in een stal te komen, of tussen stallen te bewegen, moet op sommige bedrijven een helling worden genomen. Dat kan de Vector MFR Next. Door de sterke aandrijfmotoren kan de mengkuip met volle belading een helling van acht procent omhoog nemen. Maar als je omhoog moet, moet je ook weer naar beneden. In beide gevallen is het belangrijk dat de machine goed kan remmen. Daarom heeft de Vector MFR Next nu actieve remmen. Zodra de sensoren een obstakel zien, staat de mengkuip abrupt stil”, vertelt Product Manager Feeding Jelmer Ham. Hij vertelt dat de remmen niet het enige veiligheidsaspect zijn op de Vector MFR Next. “Standaard zitten er nu ook obstakeldetectiesensoren en extra verlichting op. Dat zijn zaken die tot nu toe nog optioneel waren.” Ander voordeel ten opzichte van de huidige generatie Vector is de kantelbare aanschuifrok. “Hierdoor bedraagt de minimale werkbreedte geen 3,15 meter meer, maar 2,65. Zo kunnen we op nog smallere voergangen uit de voeten.”

Zelfde inhoud, meer laadgewicht
Hoewel de mengkuip niet groter is geworden, is de capaciteit van de kuip wel vergroot. “Dat zit hem in het verzwaarde frame. “Eerder kon er maximaal 600 kilogram worden geladen, nu 800. Hetzelfde volume dus, maar meer kilogrammen. Dat is interessant voor bedrijven die veel relatief zware producten voeren, zoals snijmais, waarvan wereldwijd steeds meer verbouwd en gevoerd wordt”, aldus Ham.
Meer flexibiliteit in de voerkeuken
Laden van ruwvoer en bijproducten is niet langer alleen voorbehouden aan de voor de Vector kenmerkende grijper. Met de introductie van de Vector MFR Next presenteert Lely ook meteen haar nieuwe Feed center. Een veehouder kan naast de nog steeds beschikbare voerkeuken ook kiezen voor een volledig bunkersysteem of voor een hybride-variant met daarin de voergrijper en bunkers. De bunkers, die Lely samen met het Duitse Konrad Pumpe ontwierp, moeten dagelijks worden gevuld. Via een vijzel wordt het voer vervolgens in rap tempo in de mengkuip gedraaid. De mengkuip staat daarbij op een vast punt, zodat tijdens het vullen de batterij kan worden opgeladen. Dit verhoogt de efficiëntie van het systeem. Aan iedere bunker kunnen twee vijzels, zodat er twee mengkuipen tegelijk kunnen worden gevuld. “Gebruik van de hoge-snelheidsvoerbunkers verhoogt de capaciteit van het systeem. De grijper kan bijvoorbeeld 22 kilogram per minuut laden. De voerbunker met vijzel honderd kilogram per minuut”, legt Van Lenteren uit. Hij vertelt ook waarom het handig kan zijn om voor zowel voerbakken als de grijper te kiezen. “Dat geeft de meeste flexibiliteit in het voeren. Je hoeft namelijk niet voor elk product een doseerbak te hebben. Producten waar je minder van voert kun je met de grijper laden. Producten die het merendeel van het rantsoen uitmaken, gaan in een handomdraai via de vijzel de mengkuip in.”
Sprong in capaciteit
Het werken met de huidige voerkeuken met voergrijper geeft volgens Lely nog steeds de meeste flexibiliteit en is voor de meeste melkveebedrijven toereikend in kwaliteit. De nieuwe beladingsmogelijkheid voor de mengkuip maakt volgens Van Lenteren de Vector ook geschikt voor veehouders met 800 koeien of meer. “Iedereen kan nu aan de Vector”, zegt hij. Consequentie van het werken met voerbunkers is wel dat er elke dag gevuld moet worden, daar waar je met de huidige generatie Vector voor een paar dagen voer kunt klaarzetten. “Dat klopt, maar het vullen van de bunkers is een relatief eenvoudige klus. Het in de juiste verhouding goed gemengd voer voor de koeien brengen vraagt deskundigheid. En daar is de Vector MFR Next een belangrijk hulpmiddel bij. De boer vult de keuken, het Lely Vector-systeem doet de rest!”

Boerderij van de Toekomst
De ontwikkelingen rond automatisch voeren sluiten naadloos aan op de Boerderij van de Toekomst, de visie waarmee Lely een bijdrage wil leveren aan een duurzame voedselproductie. Innovatiethema’s binnen de Boerderij van de Toekomst zijn:
- Verbeterd milieu – verminder de milieu-impact van de melkveehouderij. Niet alleen stikstofuitstoot, maar ook methaanuitstoot, waterkwaliteit, bodemgezondheid en biodiversiteit.
- Meer welvaart voor veehouders – In sommige landen waar Lely actief is, is de winstgevendheid van veehouders zeer laag of zelfs nul.
- Buy-in van consumenten – breng boer en consument dichter bij elkaar. Van wederzijds begrip tot fysieke afstand en traceerbaarheid van producten.
- Dierwelzijn verbeteren – een omgeving voor koeien, kalveren en jongvee waarin hun natuurlijke gedrag en behoeften worden gestimuleerd.
- Duurzame en voedzame zuivelproducten die voldoen aan de hoogste kwaliteits- en duurzaamheidsnormen.
“We werken vanuit een goede boerenfocus. We willen er met ons systeem voor staan dat er altijd voer voor de koe ligt”, vertelt Van Lenteren. “Dat voer wat je wint moet goed omgezet worden in hoogwaardig eiwit. Dat draagt bij aan duurzame zuivel met rendement op de boerderij.”
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: Lely