Van den Heuvel: “De toekomst zal klimaatslim zijn”

Minister van Landbouw Koen Van den Heuvel kondigde op 6 maart 2019 aan dat hij 1,75 miljoen vrijmaakt voor VLIF-omkaderingssteun die innovatieve onderzoekstechnieken ondersteunt. Praktijkcentra en vergelijkbare instellingen voor praktijkgericht land- en tuinbouwonderzoek kunnen bij het Departement Landbouw en Visserij tot en met 15 april 2019 een aanvraag indienen voor VLIF-investeringssteun aan de omkaderingssector van land- en tuinbouw.

“Die steun maakt het voor de praktijkcentra mogelijk om voor actuele problemen en noden in de sector een oplossing te zoeken. Ze hebben tot doel de innovatie in de land- en tuinbouw te stimuleren en een voortrekkersrol te spelen op het vlak van duurzame vernieuwende teelttechnieken en -toepassingen om op die manier de klimaatdoelstellingen van 2030 te behalen”, aldus Koen Van den Heuvel.

Advertising

De minister legde de verklaring af in de marge van zijn bezoek aan vijf innoverende bedrijven actief in de landbouwsector; Het gaat om BelOrta in Sint-Katelijne-Waver, bloemenkwekerij Scheers in Kontich, De Hoeve in Pulle, plus Raf Patat en de Hooibeekhoeve, beide in Geel.

Met steun van de overheid investeren deze bedrijven in energieslimme en duurzame maatregelen zoals zonnepanelen, energieschermen en LED-verlichting. Ook de specifieke stimulansen voor jonge landbouwers kregen extra aandacht. Zij genieten van financiële ondersteuning bij een bedrijfsovername en investeringen.

“Niet alleen energiezuinige investeringen zijn broodnodig, de oplossingen moeten ook rendabel en duurzaam zijn”, aldus Koen Van den Heuvel. “Praktijkcentra vormen daarin een voortrekkersrol, maar de landbouwbedrijven hebben ook de financiële middelen nodig om deze investeringen te volbrengen. De toekomst zal klimaatslim zijn. In het kader van de klimaatuitdaging bekijk ik de mogelijkheid om landbouwers nog beter te ondersteunen via klimaatscans en investeringssteun zodat iedereen het traject naar energieneutraal ondernemen kan verderzetten.”

Bron: Kabinet Van den Heuvel – 6 maart 2019

2 comments on “Van den Heuvel: “De toekomst zal klimaatslim zijn”

 • 7 maart 2019 om 11:27
  Permalink

  ik denk dat de volgende migratie problemen zal zijn en beton stop en hoeveel boeren zullen er nog overschieten in de toekomst ? denk daar maar eens aan mhr de minister ?

  Beantwoorden
 • 10 maart 2019 om 12:52
  Permalink

  ik ben een bejaard landbouwer met wel enkele vernieuwende gedachten die zeker duurzame landbouw,en het energie gebruik zullen verminderen

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *