De resultaten van de ‘Monitoring eiwitinname en aankopen in Vlaanderen 2024’ tonen aan dat dierlijke eiwitten voorlopig stevig verankerd blijven in het Vlaamse voedingspatroon. De doelstellingen van 60 procent plantaardig en 40 procent dierlijk eiwit lijkt nog ver weg.
Dierlijke eiwitten blijven dominant in eiwitinname
Uit het onderzoek blijkt dat de Vlaming in 2024 gemiddeld 57,4 procent van zijn eiwitten uit dierlijke producten haalt, tegenover 42,6 procent uit plantaardige bronnen. Hoewel er een lichte stijging is in plantaardige consumptie ten opzichte van 2023 (41,3 procent plantaardig, 58,7 procent dierlijk), blijft de meerderheid van de eiwitinname afkomstig van dierlijke producten. Vooral omnivoren en flexitariërs – die nog steeds een groot aandeel dierlijke eiwitten consumeren – zorgen ervoor dat deze verhouding behouden blijft.
Daarnaast tonen de cijfers aan dat mannen en oudere leeftijdsgroepen een duidelijke voorkeur blijven behouden voor dierlijke eiwitbronnen. Ook zijn er verschillen tussen specifieke grondgebieden. In bijvoorbeeld de stad Gent is er een iets hogere plantaardige consumptie, maar ook daar blijven dierlijke eiwitten een belangrijk onderdeel van het voedingspatroon.
Eiwitaankopen tonen stabiliteit
Hoewel er veel aandacht gaat naar de eiwitshift, blijkt uit de analyse van de eiwitaankopen dat de verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitten grotendeels stabiel blijft. Voor plantaardige eiwitten wordt vooral gekeken naar de plantaardige kerngroep. Deze groep bestaat uit producten van plantaardige oorsprong rijk zijn aan eiwitten en die worden gezien als alternatieven voor dierlijke producten. De plantaardige kerngroep maakte in 2023 slechts 4 procent van de totale eiwitaankopen uit. Hoewel de aankoop ervan geleidelijk toeneemt, blijft het aandeel van dierlijke eiwitten aanzienlijk groter. Bovendien bleef de daling in de aankopen van dierlijke eiwitten in 2023 beperkt tot slechts 0,1 procent, wat wijst op een blijvende vraag naar dierlijke producten.
Conclusie: dierlijke eiwitten blijven essentieel
Hoewel er veel tamtam wordt gemaakt rond de eiwitshift, blijft de consumptie van dierlijke eiwitten in Vlaanderen een stevige pijler. Zowel in de eiwitinname als in de aankopen blijven dierlijke producten een fundamenteel onderdeel van het dieet. De komende jaren zal blijken hoe de eiwitverhoudingen verder evolueren, maar voorlopig toont het onderzoek aan dat dierlijke eiwitproducenten een stabiele markt behouden en hun producten een belangrijke rol blijven spelen in het voedingspatroon van de Vlaming.
Het rapport Monitoring eiwitinname en aankopen in Vlaanderen 2024’
Het rapport ‘Monitoring eiwitinname en aankopen in Vlaanderen 2024’ is tot stand gekomen dankzij een brede samenwerking tussen verschillende organisaties. Het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid nam het initiatief. Sciensano droeg bij aan de wetenschappelijke onderbouwing. VLAM speelde een belangrijke rol door inzichten te verschaffen in de aankoopgegevens van voedingsproducten. Daarnaast verleenden de Stad Gent en de Universiteit Gent hun medewerking om lokale trends beter in kaart te brengen. Organisaties zoals ProVeg Belgium en BeVegan hielpen bij het verzamelen van data over vegetariërs en veganisten.
Lees hier de gehele publicatie
Tekst: Gerben Hofman