Op 25 september 2018 publiceerde Wageningen (WUR) de nieuwste voerwaardes (www.voederwaardeprijzen.nl). De kVEM-prijs staat op 20,2 cent. De DVE-toeslag staat momenteel op 55,1 eurocent. De eiwitprijzen zijn hiermee de laagste in 12 maanden. De energieprijzen zijn hoog.
De energierijke producten zijn duur, zowel de zetmeelhoudende als niet-zetmeelhoudende. Deze producten zijn afgelopen maanden +/- 30 à 40 euro per ton duurder geworden. Dit door de slechte Europese oogst.
- Droge bietenpulpprijzen liggen boven de 100% van de voederwaardeprijs;
- De prijzen van tarwe, gerst en maismeel liggen dan weer rond de 90% van de voederwaardeprijs.
De snijmaisoogst is op veel plaatsen voorbij, met tegenvallend resultaat naar kwaliteit en opbrengst toe. Zodra u deze mais begint te voeren zal u moeten corrigeren voor het lage zetmeelgehalte. Kies op basis van de voederwaardeprijs welk product u het best in uw rantsoen opneemt. Dit kan droog krachtvoer zijn of een zetmeelrijk bijproduct.
De dalende sojaschrootprijs domineert de eiwitmarkt. Wat is hier gaande?
- De handelsoorlog tussen China en VS zorgt ervoor dat de Chinezen minder soja aankopen in de VS;
- De oogsten in de VS zijn uitzonderlijk goed.
Aandachtspunten bij inkoop van sojaschroot:
- Zuid-Amerikaanse soja zal meer naar China verkocht worden;
- De Argentijnse munt is zeer zwak, wat betekent dat Argentijnse sojatelers hun soja gaan vasthouden tot het einde van het seizoen;
- Zuid-Amerika oogst in februari. Als je een langetermijnpositie inneemt op de sojamarkt is het geraadzaam om verder vooruit te denken dan de Zuid-Amerikaanse oogst.
Voor de volledige berekening klik Saldo actua september 2018
Bron: Niels Achten (Liba) in Melkveebedrijf oktober 2018