Net zo goed als de koeien in het voorjaar weer het land op gaan, schiet ook ridderzuring in het grasland naar boven. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit ‘onkruid’ niet gemakkelijk te bestrijden. Gebruik maken van de groeicyclus maakt het mogelijk om deze ongewenste gast te verjagen van uw grasland.
Ridderzuring heeft kenmerkende grote bladeren met rode nerven. Deze plant kan één meter hoog worden met bladeren van dertig centimeter lang. Onder de grond vormt het een uitgebreid wortelstelsel, dat tot wel 1,5 meter diep kan liggen. Als deze wortelstokken worden afgesneden bij het maaien, vindt gemakkelijk hergroei plaats. Het is daarom niet makkelijk om ridderzuring weg te krijgen van uw grasland.
Waar komt ridderzuring voor?
In voedingsrijke en vochtige graslanden, bermen en taluds vestigt deze plant zich het liefst. De aanwezigheid van kalium is daarbij een belangrijke factor. Drijfmest is een bron aan kalium en maakt grasland een geschikte plek voor dit onkruid.
Daarnaast is ridderzuring een indicator voor een verdichte bodem. Dit kan ontstaan door structuurschade veroorzaakt door machines. De ondergrond wordt dan zuurder, wat een geschikt milieu creëert voor deze plant.
Waarom is deze plant ongewenst?
Ridderzuring verlaagt de voedingswaarde van de maaisnede. Op het land grazen koeien selectief, waardoor het deel grasland met deze plant relatief hoger wordt.
Hoe verspreidt ridderzuring zich?
Wanneer zuring in uw grasland zit, vindt snelle ondergrondse vermeerdering plaats via een uitgebreid wortelstelsel. Insleep van nieuwe planten vindt plaats door middel van zaden vanaf bermen en slootkanten. Per jaar kan deze plant 60.000 zaden vormen, die tientallen jaren van kracht blijven en op later tijdstip kunnen rijpen.
Hoe kun je insleep van zuring voorkomen?
Het is aan te raden om open plekken zoveel mogelijk te voorkomen. Met name open plekken, veroorzaakt door drijfmest, creëren ideale groeiomstandigheden voor ridderzuring. Ook is overmatige bemesting voorkomen af te raden, doordat de kaliumconcentratie dan lager blijft.
Een dichte zode is een ander belangrijk aspect om kieming te voorkomen. Kiemplanten van ridderzuring groeien langzaam, waardoor gras in het begin van de groeicyclus voldoende concurreert.
Kan maaien helpen tegen zuring?
Maaien is een andere belangrijke bestrijdingsmethode. Hierbij gaat het om het uitputten van de wortel. De plant heeft drie weken nodig om zijn reservestoffen weer aan te vullen. Iedere twee weken maaien werkt om de wortel uit te putten en hergroei te voorkomen.
Wanneer de slag slaan?
Middelen tegen ridderzuring werken in op de groei van de plant. Daarom dient dit te worden toegediend in de actieve groeiperiode, wanneer de vorming van wortelstokken plaatsvindt. Dan gaan de meeste sapstromen naar de wortelstokken en wordt het middel beter opgenomen. Het beste moment om ridderzuring te behandelen is dan ook voor de eerste snede of na de derde snede (augustus tot oktober).
Ridderzuring is een uitdagend onkruid, dat een gerichte aanpak vraagt. Op het juiste moment handelen met de nodige achtergrondinformatie van deze plant kan echter voldoende weerstand bieden, zodat deze plant volgend voorjaar niet meer aanwezig is bij de ‘koeiendans’.
Tekst: Kim Sjoers