Met Europese fondsen in het programma INTERREG V verenigen 5 organisaties zich in een grensoverschrijdend Frans-Belgisch project. Het PROTECOW-project heeft tot doel de melkveehouders in het grensgebied te helpen om hun technische en economische resultaten te verbeteren.
Voor de uitwerking van het project zijn 5 partners uit Frankrijk en België samengebracht. Elk heeft zijn eigen specialisatie in technisch en economisch advies of in onderzoek en ontwikkeling in de melkveehouderij.
De partners van dit project zijn:
- ACE (Avenir Conseil Élevage, FR): dat adviesbureau begeleidt landbouwers in de Franse departementen l’Aisne, le Nord, l’Oise en la Somme omtrent technische en economische sturing van hun veestapel, op basis van de individuele melkcontrole van de melkkoeien.
- INAGRO (BE): de voorbije jaren nam het proefcentrum deel aan projecten rond het gebruik van bestendig sojaschroot en bijproducten uit de bio-ethanolproductie, graslanduitbating en de technisch-economische optimalisatie van melkveebedrijven.
- ILVO (BE): de onderzoeksgroep veehouderij werkt aan de efficiëntie van de rundveevoeding met respect voor het milieu en heeft uitgebreide ervaring in de inschatting van de voederwaarde en de uitvoering van zoötechnische proeven.
- IDELE (Institut de l’Élevage, FR): instelling voor onderzoek en ontwikkeling in de herbivore sector. IDELE werkt op genetica, uitbatingstechnieken, milieu, diergezondheid, dierenwelzijn, kwaliteit van de producten, de economie van de sector en de bedrijven, uitbatingssystemen, het beroep van veehouder, informatiesystemen en internationale samenwerking.
- CRA-W (centre de Recherches Agronomiques de Wallonie, BE): publieke organisatie met interesse in de duurzaamheid van melkveebedrijven, met focus op precisievoeding. Het heeft als doel de voederkosten per liter melk te minimaliseren, de uitstoot in het milieu (stikstof, methaan) te beperken en de voederwaarde van de melk te optimaliseren.
Het project loopt over een periode van 4 jaar lopen en omvat 3 soorten acties:
- de samenstelling van een grensoverschrijdende club van melkveehouders;
- de rechtstreekse overdracht van resultaten van onderzoek naar de bedrijven;
- gezamenlijke bezoeken van de adviseurs uit de drie regio’s op dezelfde melkveebedrijven.
Bron: Inagro – 30 januari 2017