Onderlinge verschillen zijn groot, maar op veel plekken heeft het natte jaar letterlijk zijn sporen nagelaten in het grasland. Bemesten, maaien en inkuilen gebeurde niet altijd onder mooie omstandigheden. Waar de draagkracht te wensen overliet, is structuurschade ontstaan. Dit herken je aan rijsporen in het land en minder opbrengst.
Ook wanneer men niet de randjes van de draagkracht opgezocht heeft, kan het water schade nagelaten hebben. Waar water op het land gestaan heeft, hebben grasplantjes het niet altijd overleefd. De echte kale plekken herken je natuurlijk direct. Maar ook waar het land weer groen oogt, is de kans groot dat de open plekken zich opgevuld hebben met slechte grassen of onkruid. Ruwbeemd is bijvoorbeeld een ongewenst gras wat zich snel uitbreidt op open plekken in de zode.
Wat kost een slechte grasmat?
Een slechte grasmat heeft minder opbrengst en levert een lagere voederwaarde. Welke financiële gevolgen heeft dat?
Grasmat beoordelen
Om de grasmat te beoordelen moet je een inschatting maken van het aandeel open plekken in de zode en het aandeel goede grassen, slechte grassen en onkruid. Zo herken je goede kruiden en grassen.
Als je de grasmat bekeken hebt, bepaal je of onderhoud nodig is en welke acties je gaat uitvoeren. Doe dit voor ieder perceel, want de verschillen tussen percelen kunnen zeker dit jaar enorm zijn. Als er nog meer dan 60 procent goede grassen staan, of kleine open plekken, is wiedeggen en doorzaaien de beste actie. Als er minder dan 60 procent goede grassen staan, of er is wel sprake van structuurschade, dan is vernieuwen de beste actie. Let op dat op zand en löss grond grasland niet meer vernietigd mag worden na 1 september.
Tips bij doorzaaien van grasland
De nazomer is bij uitstek het beste moment om grasland door te zaaien. Als dat eind augustus of begin september niet gelukt is, heeft het vroege voorjaar de tweede keus. Je weet echter niet hoe het vroege voorjaar eruit komt te zien. Afgelopen voorjaar zou het waarschijnlijk niet gelukt zijn. Daarom is het late najaar, in oktober of november, ook een optie. Als je al deze momenten voorbij hebt laten gaan, is doorzaaien na een zware eerste snede tenslotte ook nog een optie.
Om de nieuwe grasplantjes een goede kans te geven om zich in de zode te vestigen, zijn de volgende punten van belang:
- Onkruidbestrijding
Dit kan chemisch of mechanisch. Let bij een chemische bestrijding op de planning, zodat je 2 weken wacht tussen onkruidbestrijding en doorzaaien.
- Korte stoppel
Zorg ervoor dat de bestaande grasplanten kort afgemaaid zijn tot maximaal 4-5 cm, zodat ze langzamer hergroeien en de nieuwe plantjes meer kans geven.
- Wiedeggen
Dit mag grondig gebeuren, zodat er licht, lucht en ruimte in de grasmat komt.
- Klaver/kruiden mengen
Als je klaver of kruiden door het graszaad mengt, meng dan voor maximaal 1 hectare in de zaadbak om ontmenging te voorkomen en verdubbel de zaaihoeveelheid.
- Doorzaaimachine
Gebruik een doorzaaimachine die de zaadjes in de zode brengt, maar wel maximaal 1 cm diep.
- Rollen
Rol na het doorzaaien om de zaadjes contact te laten maken met de vochtige grond.
- Vocht
Zaad heeft vocht nodig om te kiemen. Beregen als de bodem niet vochtig genoeg is.
- Graszode kort houden
Houd ook na het doorzaaien de graszode kort. Anders overgroeien de oude grasplanten de nieuwe plantjes, waardoor die verstikken en minder goed slagen.
Tips bij herinzaai van grasland
Volg bij grasland vernieuwing deze stappen:
- Oude zode doodspuiten
- Bodemanalyse raadplegen: breng de pH op orde
- Frezen
- Ploegen
- Inzaaien
- Rollen
Vlinderbloemigen
Vlinderbloemigen zoals klavers staan in de belangstelling, omdat ze zorgen voor extra binding van stikstof uit de lucht. Door een klavermengsel in het graszaad te mengen, wordt meer stikstof vastgelegd wat beschikbaar is voor het gras. Omdat rode klaver erg gevoelig is, maken we gebruik van twee verschillende mengsels voor weiden en maaien:
- Duet klavermengsel voor maaipercelen
- Quartet klavermengsel voor weidepercelen
Het klaverzaad heeft een coating die specifieke rhizobium bacteriën bevat die deze klaversoorten nodig hebben om stikstofbolletjes aan de wortels te vormen. Dit bevordert de stikstofbinding, waardoor de planten sneller en groter groeien en meer stikstof binden.