Ook voor de bemesting van de 2e snede is zwavel van belang. De bodemtemperatuur stijgt behoorlijk, maar zwavel uit drijfmest komt nog niet optimaal vrij. In de tweede gift een zwavelhoudende meststof toepassen geeft u zekerheid voor opbrengst en kwaliteit.
Vroeger kwam zwavel nog gewoon uit de lucht vallen maar nu de zwaveldepositie van de industrie met ongeveer twee derde is afgenomen, is een zwaveltekort op grasland een probleem dat steeds vaker voorkomt. Zwaveltekorten zijn vooral aanwezig in het voorjaar omdat de mineralisatie pas in de tweede helft van het groeiseizoen voor voldoende beschikbaar zwavel zorgt. Voor een goede opbrengst en kwaliteit van de eerste en tweede snede is zwavelbemesting dus noodzakelijk geworden.
De rol van zwavel
Zwavel is op drie punten belangrijk voor uw melkveebedrijf:
- Zwavel verbetert de opname van stikstof. Daardoor wordt de groei van het gras gestimuleerd. Met eenzelfde hoeveelheid stikstof meer drogestofopbrensgt (Yara, 2017).
- Daarnaast is zwavel belangrijk voor het eiwitgehalte (RE) en dus de totale eiwitopbrengst. Ook lijkt zwavel de samenstelling van het eiwit te beïnvloeden waardoor het eiwit beter beschikbaar komt voor de koe.
- De verbeterde stikstofopname zorgt er ten slotte voor dat er minder nitraat overblijft, dat kan uitspoelen.
Een investering in zwavelhoudende meststoffen loont dus op meerdere fronten. Daarom is het zeker een onderwerp om te bespreken met uw adviseur.
Zwavel is verwerkt in YaraBela® WEIDE-SULFAN. Lees hier meer over deze meststof.
Bron: YARA