Buitenopfok van kalveren in kalverhutten is een bewezen principe. Onbeperkt frisse lucht doet kalveren zichtbaar goed. Maar hoe houd je dit werkbaar?
In de praktijk worden kalveren na de melkperiode vaak gehuisvest in grote strohokken binnen in de stal, ook als de kalveren in de eerste weken buiten gehuisvest worden. Een veel gehoord argument is de arbeidsbehoefte bij huisvesting buiten in groepshutten.
Veel gezondheidsvoordelen
Huisvesting van kalveren in groepshutten heeft veel voordelen. Kleine groepen kalveren zorgen voor minder strijd om voer en water. Dit resulteert in minder stress en daardoor een betere opname van onder andere melk. Daarnaast zorgen minder groepswisselingen ook voor minder stress. Daarom is het belangrijk om de groepen constant te houden, en niet te groot.
Onderzoek heeft uitgewezen dat bij kleine groepen de kans op longproblemen 40% kleiner is in vergelijking met grote groepen. Daarnaast zorgen constante groepen voor 50% minder ziekteproblemen bij kalveren.
Met kleine constante groepen van dezelfde leeftijden zijn dus veel gezondheidsvoordelen te behalen.
Arbeidsbesparing
Toch heeft een groepshut niet alleen voordelen. Bij veel gangbare groepshutten is de arbeidsbehoefte te groot.
Om de arbeidsbehoefte te verminderen heeft Agri-Plastics bij de ontwikkeling van de groepshut kritisch gekeken naar de werkzaamheden die dagelijks voorkomen bij de opfok van kalveren. Hier valt de meeste tijdswinst te behalen.
Om die reden zijn Agri-Plastics groepshutten standaard uitgevoerd met een strooiseldeur in de achterwand. Hierdoor is tijdsgebrek geen oorzaak meer van te weinig strooisel in de hut. Voldoende strooisel zorgt namelijk niet alleen voor een warm en droog ligbed voor kalveren, maar zorgt ook voor een betere luchtkwaliteit in de hut.
Omdat al dat strooisel er op een gegeven moment ook weer uit moet, is er goed gekeken naar de manier van uitmesten bij kalverhutten. Doordat het hekwerk van de Agri-Plastics groepshut inschuifbaar is, kan deze compleet met hut en al, opgetild worden met een voorlader of mini-shovel. Zodoende is het zelfs mogelijk om hutten tussentijds uit te mesten zonder dat de kalveren verhuist hoeven te worden.
Vers water en voer
Een andere uitdaging bij buitenhuisvesting is het droog houden van voer. Dankzij de krachtvoerbox en hooiruif met deksel blijft het voer bij regenachtig weer droog. Dit komt de voeropname ten goede. Vers water heeft ook veel invloed op de voeropname. Daarom zijn de groepshutten uit te rusten met een drinkbak zodat de kalveren altijd vers water beschikbaar hebben.
Kom kijken op Agribex Brussel
Benieuwd hoe de groepshutten in de praktijk eruit zien en welke mogelijkheden er nog meer zijn? De groepshutten zijn te bekijken op Agribex op standnummer 3103 in hal 3.
Meer informatie
Agri-Plastics
De Stouwe 27
7711 BM
NIEUWLEUSEN
Tel: +31 529-482434
Mobiel: +31 6 13136018
info@agri-plastics.nl
www.agri-plastics.nl
https://www.youtube.com/watch?v=pJOQjIDdwII