België heeft zich samen met heel wat andere landen geëngageerd om de methaanuitstoot tegen 2030 met 30 procent te verminderen. Voor de Vlaamse landbouw vertaalt zich dat in een reductie van 29 procent CO2-equivalenten ten opzichte van 2005 waarvan 14 procent reductie afkomstig van verteringsprocessen. Het CEER (convenant enterische emissies rundvee) gaf hieraan invulling door maatregelen voor te stellen om deze doelstellingen te halen. De Vlaamse regering geeft door middel van ecoregelingen een financiële ondersteuning voor een aantal van deze maatregelen.
Dit jaar nog wordt er geëvalueerd of de reductie op schema zit en kunnen er bijkomende maatregelen worden opgelegd. Momenteel is er echter sprake van een stijging van de methaanemissie ten opzichte van 2005 door een stijging van de melkveestapel (o.a. door afschaffing melkquotum in 2015).
Hoe kan je een ecoregeling aanvragen?
De ecoregeling kan jaarlijks bij het indienen van de verzamelaanvraag (uiterste indiendatum 30 april) worden aangevraagd. Bij de ecoregeling is niet enkel een financiële vergoeding voorzien, maar dient er ook aan een aantal voorwaarden te worden voldaan. Momenteel zijn er ecoregelingen beschikbaar voor volgende maatregelen:
Welke ecoregelingen zijn er mogelijk?
Melkvee:
- 3-nop (1,35gram/koe/dag gedurende de ganse lactatie)
- Geëxtrudeerd/geëxpandeerd lijnzaad (400g vet waarvan min. 200 tot max. 250g alfalinoleenzuur afkomstig van lijnzaad/koe/dag gedurende de eerste 200 lactatiedagen)
- Nitraat (1 procent op droge stof basis/koe/dag gedurende de ganse lactatie)
- Geëxtrudeerd/geëxpandeerd lijnzaad (400g vet waarvan min. 200 tot max. 250g alfalinoleenzuur afkomstig van lijnzaad/koe/dag gedurende de eerste 200 lactatiedagen) in combinatie met nitraat (1 procent op droge stof basis/koe/dag gedurende de ganse lactatie)
- Koolzaadvet (350g vet afkomstig van koolzaad/koe/dag gedurende de eerste 200 lactatiedagen) in combinatie met nitraat (1 procent op droge stof basis/koe/dag gedurende de ganse lactatie)
Vleesvee:
- Nitraat (1 procent op droge stof basis/dier/dag vanaf 6 maanden leeftijd voor stieren en/of ongekalfde vrouwelijke dieren en/of gekalfde vrouwelijke dieren)
Bron: Inagro