Terwijl de melkveesector nog worstelt met de steeds breder opgedrongen eis om weidemelk te produceren, klinkt nu ook de roep om een volledig GMO-vrije melkstroom met de dag luider.
Het VLOG-verhaal startte al in maart 2010 in Duitsland. Het Verband Lebensmittel ohne Gentechnik (VLOG) was een uitvloeisel van wetgeving die het toestond om in Duitsland op etiketten van levensmiddelen weer te geven of een product genetisch gemodificeerde producten bevat.
Het zegel ‘Ohne Gentechnik’ gaf de garantie dat er alleen GMO-vrije grondstoffen zijn gebruikt bij de productie van het betreffende levensmiddel. De Duitse markt is inmiddels volledig om en ook Nederland en België storten zich op deze GMO-vrije melkstroom. Voerfabrikanten prepareren hun voerfabrieken en melkverwerkers werven actief leveranciers.
Het lijkt intussen bijna vanzelfsprekend dat GMO-vrij de nieuwe standaard moet worden. Maar is GMO-vrij produceren wel zo eenvoudig als men wil doen voorkomen? Helemaal niet, zo blijkt uit de ‘Focus op GMO-vrij’ in de oktobereditie 2018 van het vakblad Melkveebedrijf. Zeker niet als het gaat om voldoende GMO-vrije soja in de nabije toekomst. Daarover uiten veevoederfabrikanten nu al hun zorgen.
Waar komt de run op VLOG-melk vandaan? Er is vraag naar, zo luidt het vanuit de zuivelindustrie. Duitsland wil VLOG-melk, dus moeten ook wij dat produceren. Feit is echter dat op VLOG-melk momenteel meer verdiend wordt en dat is goed voor de omzet.
Maar de productie van de GMO-vrije melk is een flinke kostenpost vanwege de aankoop van GMO-vrij krachtvoer. Dat komt op het bordje van de veehouder. Of die op termijn met het extra melkgeld deze meerkosten nog wel kan terugverdienen is echter onzeker. De beschikbaarheid van GMO-vrije soja is namelijk beperkt.
Een aantal mengvoederfabrikanten voldoet intussen aan de vraag naar VLOG-voer. Dat ook hun omzet hiermee stijgt is mooi meegenomen. Intussen is het wel vreemd dat de eisen tussen landen over wat wel en niet kan bij versleping van niet-GMO-vrij voer nogal uiteen lopen. En ook de respectievelijke voedselagentschappen roeren zich. Waar in het ene land één sojaboontje geen probleem is in een GMO-vrije partij voer, kan datzelfde ene boontje elders erg vervelende gevolgen hebben.
Voor het volledige verhaal klik VLOG kanttekeningen, kritiek en zorgen
Bron: Focus van de maand oktober in het vakblad Melkveebedrijf.