Volgens een inkomensprognose op basis van de voer- en melkprijzen uitgevoerd door Liba (Bocholt), zal ook het inkomen 2014 nog steeds goed zijn. Maar het rendement zal op het einde van het jaar duidelijk lager zijn dan in het begin van het jaar.
Bekijk de grafiek aandachtig. Hij geeft immers een beeld van de gemiddelde melk- en voerprijs.
– De melkprijs wordt weergeven door de blauwe lijn, en dit in euro per 100 kg FPCM (4,0 procent vet en 3,3 procent eiwit). Het betreft de gemiddelde uitbetaalde melkprijs (excl. btw).
– De blauwe stippellijn is een inschatting van de toekomstige melkprijs op basis van de futures van de beurs van Chicago (www.cbot.com) en de Fonterra-veiling. De melkprijzen werden omgerekend naar euro per 100 kg FPCM.
– De rode lijn stelt de gemiddelde krachtvoerprijs voor op basis een mengeling van vier enkelvoudige grondstoffen (sojaschroot, raapzaadschroot, maïsmeel en tarwe).
– De rode stippellijn geeft de voerfutures aan op basis van de termijnmarkt voor eenzelfde mengeling van vier enkelvoudige grondstoffen.
De ruimte tussen de krachtvoerprijsgrafiek en de melkprijsgrafiek is een indicatie voor het rendement van de melkveehouderij. Hoe groter de onderlinge afstand hoe groter het rendement.
Begin 2014 goed rendement
Midden 2013 begon de melkprijs (blauwe lijn) te stijgen en dit tot eind 2013, waarna deze tot vandaag stabiel blijft op een hoog niveau (ca. 40 euro/100 kg FPCM).
De voerprijs kent een lichte daling kent vanaf midden 2013 (rode lijn) tot begin 2014.
Tot begin 2014 nam de ruimte tussen de lijnen toe, wat resulteerde in een stijgend rendement voor de melkveehouderij. De laatste maanden zien we dat onder invloed van de voerprijs (duur eiwit), de ruimte tussen de lijnen wat krapper wordt, maar nog altijd zeer groot is.
Het rendement was dus in eerste maanden van 2014 zeer goed.
Melkprijsverwachting voor rest 2014
Tot februari steeg de vraag naar zuivel op de wereldmarkt sneller dan het aanbod, met stijgende prijzen tot gevolg. Nu loopt de ontwikkeling van de vraag en het aanbod redelijk in evenwicht. Dit maakt dat de kopers minder gehaast zijn en dat de markt een nieuw evenwicht zoekt op een lager niveau. De grafiek toont de melkprijsfutures op basis van CBOT (de beurs van Chicago) en de Fonterra-veiling, omgerekend naar euro per 100 kg FPCM. Tussen de wereldmarktprijs en de uitbetaalde melkprijs zit een vertraging. Je zal deze daling dus wat later terugzien op je afrekening.
De melkprijs wordt verwacht de komende maanden te dalen richting 35 €/100 kg FPCM op het einde van dit jaar. De gemiddelde melkprijs voor 2014 lijkt op basis van termijnmarkten rond de 38 €/100 kg FPCM te zullen zitten. Hiermee zijn de voorspellingen van de termijnmarkten wat pessimistischer dan die van de West-Europese melkerijen die aangeven dat er al veel zuivel aan de goede prijzen van begin 2014 vastgelegd is.
Voerprijzen
Langs de voerkant zit er vooral beweging op de termijnmarkten van eiwit (vnl. sojaschroot). De hoge export vanuit de VS naar China hebben de sojaprijzen in eerste maanden van 2014 fors omhoog geduwd. De verwachting voor het nieuwe teeltseizoen in de VS (2014) is dat er een groter areaal sojabonen zal worden uitgezaaid, dit onder invloed van de hoge prijzen afgelopen jaren. De termijnmarkten vanaf september vertonen momenteel een sojanotering van ruim 350 euro/ton.
De afgelopen twee jaar vertoonde de sojatermijnmarkt echter een gelijkaardige trend. Op de lange termijn (6 tot 12 maanden vooruit) zijn de prijsnoteringen fors lager dan de dagprijzen. Maar éénmaal daar blijkt de dagprijs toch niet te zakken zoals eerder voorspeld door de termijnmarkt. Het is dus nog afwachten of de daling in sojaprijzen nu wel realiteit zal worden.