Op 18 december 2018 publiceerde Wageningen (WUR) de nieuwste voerwaardes. De kVEM-prijs daalt met 1,1 eurocent tot 18,4 cent. De DVE-toeslag staat momenteel op 62,7 eurocent en stijgt met 3,3 eurocent t.o.v. vorig maand.
De energierijke producten blijven hoog geprijsd.
- Een gevolg van de krappe voorraad van tarwe en gerst.
- Maismeel is momenteel de interessante bron om zetmeel aan te voeren in het rantsoen.
- Droge bietenpulp blijft met 110 procent van de voederwaardeprijs een duur product. Enkel in specifieke gevallen, bij laag suikergehalte van het rantsoen, is het aangewezen om dit op te nemen.
Eiwitrijke producten
- Sojaschroot blijft gunstig geprijsd. Dagprijzen rondom 320 euro per ton zijn laag en 100 procent van de voederwaardeprijs.
- Raapschroot is afgelopen maand 10 euro per ton goedkoper geworden, maar blijft een dure eiwitaanvulling met 110 procent van de voederwaardeprijs.
- De daling van 10 euro per ton is een gevolg van de goede waterstanden in de rivieren waardoor boten met volle vrachten kunnen varen.
- De dure prijs van raapschroot is gevolg van
- De grote vraag naar gmo-vrije melk wat betekent dat soja door raap wordt vervangen. Raapschroot zal zich waarschijnlijk in prijszetting tussen gewone en gmo-vrije soja gaan positioneren. Dus tussen de 100 en de 140 procent van de voederwaardeprijs.
- Sojabonen zijn goedkoop, dus crushers gebruiken liever sojabonen dan raap om het vet uit te persen.
- DDGS, de droge vorm van tarwegistconcentraat blijft gunstig geprijsd, en is het interessantste droge eiwithoudende product momenteel. Is tevens gmo-vrij beschikbaar.
- Bij de bijproducten blijft tarwegistconcentraat interessant. Je moet er wel een vloeistofsilo voor hebben en voldoende voersnelheid kunnen aanhouden. Praktisch past dit meestal bij bedrijven boven de 200 melkkoeien.
Voor de volledige cijfers klik Saldo-actua december 2018
Bron: Niels Achten (Liba) in Melkveebedrijf januari 2019