De maisoogst komt er weer aan. Volgens inkuilspecialist Hendrik Kornet, die melkveehouders in binnen- en buitenland adviseert rondom ruwvoeroogst, ruwvoeropslag en vervoedering, zijn er 8 belangrijke tips waar de veehouder op moet letten tijdens het inkuilen van de mais.
8 tips bij mais inkuilen
- Bouw uw mais-sleufsilo niet te breed. Ook in de zomer moet u ervan kunnen voeren zonder broei.
- Besteed tijd aan een optimale verdichting.
- Haksel de mais niet te grof. Je kunt de bovenste laag van de kuil minder grof hakselen, maar in zijn algemeenheid moet de mais niet te grof zijn voor een goed inkuilproces.
- Zorg ervoor dat de mais optimaal contact heeft met het afdekkleed/plastic. Dit betekent een mooie vlakke rijkuil.
- Afdekken van de mais met een laagje aardappelvezels is mogelijk, maar kan op de langere duur problemen geven. Te droge vezel bovenop de mais gaat ‘scheuren’, waardoor de vezel gaat fermenteren. Als dat onder invloed van zuurstof supersnel gaat, lopen de gefermenteerde vezelsappen in de mais, met alle gevolgen van dien voor de kwaliteit.
- Probeer de mais met 35-38 procent drogestof in te kuilen voor een optimaal resultaat (voldoende zetmeel).
- Haksel de mais vooral niet te kort op de grond af. Dit in verband met vuil (ruw as) dat in uw ruwvoer terecht kan komen en wat totaal geen voedingswaarde voor de koe heeft. In Denemarken hakselen veehouders de mais veel hoger af om betere/schonere kwaliteit ruwvoer te kunnen voeren. Beter een schonere kwaliteit per ton ruwvoer, wat veel beter wordt benut door de koe, dan grotere tonnages met veel ruw as.
- Kijk goed naar inkuilmiddelen. Een inkuilmiddel heeft altijd verschillende reacties op de verschillende soorten gras/ruwvoer, maar vooral verschillende werkingen op de drogestofpercentages van het ruwvoer product. Positief maar ook zekers negatief. Als men inkuilmiddel gebruikt, is de veehouder soms van mening dat het inkuilen iets minder precies komt. “Niets te minder waar”, waarschuwt Hendrik Kornet. Er is maar één goed inkuilmiddel dat altijd werkt en dat is goed aandacht besteden aan het vast rijden en zuurstofarm maken van het ruwvoer. Goed zuurstofarm maken leidt tot een veel snellere conservering van het ruwvoer. Dit komt zekers ten goede aan een hogere melkproductie van de koe.”
Lees ook: “Er is maar één goed inkuilmiddel: de kuil goed vastrijden en zuurstofarm maken”