Het weer houdt de landbouw in zijn greep en zorgt voor een ongezien seizoensverloop. Toen de langste dag al voorbij was moesten velen nog maïs of aardappelen in de grond krijgen. De extremen duren niet enkel langer maar worden ook extremer. Veel veehouders vrezen nu al een tekort aan groenvoeders voor komende winter. Belangrijk dus om de vegetatieve groei goed op te volgen want de energie uit zetmeel zal hard nodig zijn.
Limagrain gaf in de Uilstraat te Kaster alvast een kijk op de toekomst. Zowel hybridegranen, suikerbieten met extra cercosporabescherming, voorgekiemde suikerbieten en Agrility als teeltondersteuning passeerden de revue, met als doel wat goed was nog beter te maken. Het is duidelijk dat een combinatie van uitdagingen op onze sector afkomt en niet alles als toeval kan gecatalogeerd worden. De grenzen inzake kennis, techniek en management worden afgetast maar één ding wordt nog maar eens bevestigd: het weer is baas!
Zorgelozer tarwe telen met hybriden
Toen Limagrain een aantal jaar terug de eigen vermeerdering losgelaten heeft, werd de stap gezet naar het hybridegamma van Saaten-Union. Deze van oorsprong Duitse groep gaat in Frankrijk met Asur Plant Breeding zich specialiseren in onder andere de hybride granen. Een marktsegment die jaar na jaar terreinwinst boekt, want graantelers zijn vragende partij voor stresstolerante en productieve rassen.
Limagrain schat het aandeel hybride in België op 1.500 hectare. Aangezien het wortelgestel 25 à 30 procent groter is in vergelijking met klassieke tarwe is de plant beter gewapend tegen negatieve invloeden van buitenaf. De gekende sterke uitstoeling met 10 à 11 stoelen per plant maakt dat de productiviteit gewaarborgd wordt.
Gekende rassen zijn Hyking, Hyacinth, Hyntact en de bebaarde Hycardi. De nieuwste generatie wordt echter vertegenwoordigd door het ras Hylord. Het is een halfvroege BPS-tarwe die in de Franse proeven 10% boven het gemiddelde scoort in de behandelde situatie en 7 procent als onbehandeld. Duidelijk dus een gezonde variëteit die op het vlak van septoria en gele roest vooruitgang geboekt heeft. Verdere positieve elementen zijn een goede uitstoeling, PCH1-gen (geschikt voor tarwe na tarwe) en een hoog duizendkorrelgewicht. Landbouwkundig kies je dus voor de weg vooruit met hybridetarwe. Je betaalt iets meer maar je krijgt er een deel zekerheid voor in de plaats. En in de huidige veldomstandigheden kunnen we dat wel gebruiken.
Mais monitoren met Agrility
Dit seizoen zal er mais gezaaid zijn van nagenoeg 20 april tot eind juni. Veehouders in de Kempen zijn reeds gestart met hun zoektocht naar ‘voedertonnages’. De schrik zit er dus duidelijk in, want mais is en blijft één van de pijlers op een veebedrijf. Logischerwijs zullen er aan de eindmeet dus ook grote verschillen zijn. In dat kader is de Agrility toepassing van Limagrain een handige tool. Je kan van de maispercelen de vegetatieve evolutie opvolgen. Vervolgens kan je vanaf begin augustus instappen in een betalende versie die de ideale oogstdatum aangeeft alsook de te verwachten opbrengst. Zo heb je als veehouder een onderbouwd overzicht van welke velden je wanneer kan gaan oogsten; kan de planning met de loonwerker optimaler gebeuren of kan je inschatten hoeveel ton mais je moet gaan bijkopen.
Wanneer Agrility in een volgende update ook de stocksituatie opneemt in de berekeningen dan ga je op een doordachte manier de eigen ruwvoedervoorziening managen aangezien je ook het rantsoen kan bijsturen in functie van de beschikbare data. Agrility gaat dus meedenken met de landbouwer en de verworven data aanwenden om het ruwvoederniveau op uw bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Zomaar wat doen, is niet meer van deze tijd.
Suikerbieten: doorgedreven aanpak met CR+
Met het wijzigende klimaat is er ook in de suikerbieten een toenemende ziektedruk waar te nemen. In Amerika is Cercospora een echte pest en werden in 2021 aan suikerbiettelers al nieuwe Cercospora tolerante hybriden ter beschikking gesteld. Ondertussen heeft deze genetische evolutie ook Europa bereikt en zijn CRT Betaseed-rassen een feit. De impact van cercospora is nefast en moet dus kordaat aangepakt worden. Met CRT-rassen bv. BTS8735N kies je dus voor een deel zekerheid.
Een andere evolutie binnen het Betaseed gamma is het aanbod van nieuwe Conviso Smart rassen. Dit segment is in 2024 nagenoeg verdubbeld van 7,7 procent naar een kleine 15 procent. Met BTS 9775N en 2815N zijn er nu 2 rassen beschikbaar die ook qua bladgezondheid een positieve evolutie laten optekenen. Tenslotte is er de biologische zaadcoating BetaShield die de jonge plantjes een betere groeistart geeft. Schakelen we over naar de voederbieten dan is daar de shift naar voorgekiemde voederbieten goed ontvangen in de markt. Bieten komen sneller en gelijkmatiger op waardoor het mechanisch rooien ook vlotter zal verlopen.
Productiviteit grasland maximaliseren met Revita
Heel wat weides werden kapotgereden door de moeilijke oogst en zullen voor de rest van het seizoen weinig nagroei kennen. Hernieuwen of doorzaaien zal dus een noodzaak zijn. Limagrain baseert zich op de Nederlandse rassenlijst en voegt het beste ras Melsago toe aan zijn Belpré-mengsels. Melsago is een laat doorschietend ras dat uitblinkt in opbrengst, kroonroestresistentie en standvastigheid. Melsago staat dus synoniem voor een hoge DS-opbrengst. Inzake doorzaai wordt Revita aanbevolen.
Tekst: Lieven Van Den Berghe